Lotus kehittää uudenlaisia ratkaisuja purkamiseen: piipunpurkaja tekee työstä hallitumpaa ja turvallisempaa

09.08.2021 – Tiedote

Rakennuspurku on vaativaa ja vastuullisuutta edellyttävää toimintaa, mikä luo samalla hedelmällisen maaperän aivan uudenlaisille keksinnöille. Lotus Demolition on alan kehityksen kärjessä, sen viimeisin innovaatio nakertaa piipun palasiksi hallitummin ja turvallisemmin.

Erilaiset elämänsä ehtoopuolella olevat piiput ovat monesti haastavia purkukohteita. Eivät vähiten siksi, että tavallisesti nämä vanhat tupruttelijat kohoavat monien kymmenien tai jopa yli sadan metrin korkeuteen. Joskus piippu voidaan kaataa piikkaamalla tai räjäyttämällä, mutta joskus kohde sijaitsee sellaisella paikalla, ettei koko komeuden kumoaminen kerralla ole mahdollista.

Näissä tapauksissa paras ratkaisu on rahdata paikalle Lotus Demolitionin kehittämä uudenlainen piipunpurkajalaite, omakotitalon kokoinen innovaatiotyön hedelmä, joka mahdollistaa hallitun ja turvallisen purkamisen viimeiseen tiileen ja betoninpöllähdykseen asti.

Edelläkävijän osaamisen näyte

Ainutlaatuisen piipunpurkulaitteen pääarkkitehtina toimi Lotuksen toimialapäällikkö Tommi Leppiaho. Vaikka mies reilun viisivuotisen työnsä lopputulokseen tällä erää tyytyväinen onkin, ei hän keksintönsä kanssa turhia henkseleitä paukuttele. Ammattimies nostaa framille asian laajemman ja merkityksellisemmän laidan.

– Koko purkualan uudistaminen on meidän keskeinen päämäärämme ja erilaiset teknologiset ratkaisut tämän tavoitteen toteuttamisessa yksi avaintekijä. Nyt käyttöön saatu laite on toki hieno asia ja näyte meidän ainutlaatuisesta osaamisesta, muttei sillä kuuhun mennä. Karavaani kulkee ja kehitystyö jatkuu, se on meille perustekemistä muun työn joukossa, hän muotoilee.

Tuotekehitys 3D-simuloinnilla sukkana sisään

Nyt käyttöön otetun purkulaitteen kehitystyö ja testaus toteutettiin käytännössä kokonaan 3D-mallinnusta ja -simulointia hyödyntäen. Niiden avulla voitiin mallintaa paitsi itse laite myös koestaa sen toimivuutta erilaisissa kohteissa ja esimerkiksi tuuliolosuhteissa. Kysymykseen mahdollisista prototyypeistä matkan varrella on Leppiaholla varsin suora vastaus.

– Lahjattomat treenaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että piipunpurkulaite meni kerralla nappiin, Leppiaho täräyttää naurahtaen. 

– Toki kehitystyössä oli hyvin merkityksellisessä roolissa aiempi kokemuksemme ja tietotaitomme roboteilla tehtävästä purkamisesta. Erilaista dataa ja käyttökokemuksia on kerääntynyt vuosien varrella. Niiden avulla saatoimme todentaa tämän uudenkin laitteen liikeratoja, toiminnallisuuksia ja yleistä toimivuutta, hän täydentää.

Mikäs kumman kapistus?

Käytännössä Lotuksen uusi piipunpurkulaite koostuu modulaarisesta häkkikehästä, johon on kiinnitetty akseleidensa ympäri liikkuvat eri rakennusmateriaalien irrottamisessa ja pulveroinnissa käytettävät tehdasvalmisteiset robottikourat. Modulaarisuuden etu on se, että laite soveltuu mitoiltaan monen eri halkaisijan piippujen purkamiseen. Robotin varsinainen toimintaperiaate ei ole sen suurempaa rakettitiedettä.

– Ensin häkkikehä kootaan piipun mittojen mukaiseksi ja siihen asennetaan tarvittava robotiikka. Sitten tämä rautahäkkyrä nostetaan nosturilla, tai vaikka helikopterilla, piipun päälle. Sieltä se sitten lähtee purkamaan elementtejä ylhäältä alaspäin pala kerrallaan. Puretut osat tiputetaan piipun sisään ja eri ainekset kerätään pohjalla olevasta aukosta talteen, jatkokäsittelyyn ja kiertotalouden käyttöön.

Laitetta ohjataan vierestä nosturista tai etänä kameroita käyttäen, eli yhdenkään ihmisen ei tarvitse killua purettavan kohteen päällä korkeuksissa. Tiiviisti piipun kylkiin tukeutuvan häkkikehän avulla robottikourat ovat jatkuvasti oikeissa asennoissa, mikä tekee itse työstä kymmeniä kertoja perinteistä nosturipurkua hallittavampaa. Kehän alapuolella piippua vasten roikkuu turvahelmat.

– ­Ne varmistavat, ettei purettavia aineksia tipu vahingossakaan vääriin paikkoihin.

Leppiaho korostaa lopuksi, että nyt käyttöönotetun purkulaitteen tärkeimmät edut liittyvät nimenomaan purkamisen hallittavuuteen ja turvallisuuteen, niin työympäristölle kuin työn tekijöillekin.

– Turvallisuus on ykkönen. Hyvä suunnittelu, perusteellinen riskikartoitus ja ennakoivat toimenpiteet ovat purkamisen turvallisuuden takaamisessa tärkeimpiä asioita, mutta totta kai itse purkuvaiheessakin pitää olla aina vähintäänkin kieli keskellä suuta ja toimia ohjeistusten mukaisesti. Tämä korostuu korkeissa kohteissa, joissa muun muassa tuuliolosuhteet tuovat soppaan mukaan oman mausteensa. Me emme ota mitään riskejä. Tämä uusi robottilaite alleviivaa tätä periaatetta.