Mitä on Asbesti- ja haitta-ainekartoitus?

Asbestikartoitus ja muiden haitta-aineiden kartoitus tapahtuu kiertämällä kartoituksen kohteena olevat tilat aistinvaraisesti rakenteita rikkomatta sekä ottamalla näytteitä niistä materiaaleista, joiden voidaan epäillä sisältävän asbestia tai haitta-aineita. 

Asbestikartoituksesta laaditaan raportti, jonka keskeisenä sisältönä ovat löydetyt asbestipitoiset materiaalit. Kartoitusraportista ilmenee selkeästi asbestin määrä, laatu, kunto, pölyävyys sekä toimenpidesuositukset ja toimenpiteiden kiireellisyys. Lisäksi raportissa mainitaan mm. kartoituksen laajuus ja rajaukset, riskiarviot tutkimatta jääneistä materiaaleista, selvitys tutkituista materiaaleista, ohjeita ja tietoja jatkotoimista sekä raportin tulkinnasta.

Sertifioidut alan kokeneimmat asbestikartoittajat

Lotuksella työskentelevät AHA-sertifioidut asbesti- ja haitta-ainekartoittajat ovat Suomen kokeneimpia alallaan.

Lain vaatima asbestikartoitus

Asbestikartoitus on tehtävä rakennusurakoiden yhteydessä, mikäli kyseessä on ennen vuotta 1994 valmistunut rakennus. Sitä ennen asbestipitoisten materiaalien käyttö rakentamisessa oli varsin yleistä ja abestia löytyy suurella todennäköisyydellä.

Muista, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa ei purkutöitä voi käynnistää ennen kuin asbestikartoitus on tehtynä.

Asbestikartoitusta vaativia urakoita ovat mm.

  • parveke- ja julkisivusaneeraukset
  • keittiöremontit
  • kylpyhuoneremontit
  • linjasaneeraukset

Asbestikartoituksen muistilista:

  • Asbestikartoitus on pakollinen kaikissa purkutöissä, myös yksittäisissä huoneistoissa.
  • Purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä.
  • Asbestin käyttö muuttui luvanvaraiseksi vuonna 1988 ja sen käyttö kiellettiin kokonaan vuoden 1994 alusta.
  • Asbestia on käytetty mm. laatoitusten sauma- ja kiinnityslaasteissa, liimoissa, tasoitteissa, lattiapinnoitteissa, maaleissa sekä LVI-tarvikkeissa kuten putkieristeissä.
  • Myös taloyhtiön suuremmissa korjaushankkeissa, kuten putkisto- ja julkisivusaneerauksissa asbestia voi löytyä esimerkiksi LVI- tarvikkeista, julkisivupinnoitteista, verhousmateriaaleista ja vesieristeistä.

Asbestikartoitukset Helsinki, Espoo, Vantaa ja Pirkanmaa

Mikäli olet suunnittelemassa remonttia ja tarvitset asbesti- ja haitta-ainekartoitusta, ota yhteyttä alla oleviin asiantuntijoihimme tai jätä yhteydenottopyyntö lomakkeella.

Me Lotuksella suoritamme myös asbesti- ja haitta-ainepurut.

Asbesti- ja haitta-ainepurut