Lotuksen SkipUp-innovaatio: Lavat päällekkäin vastuullisuuden nimissä

07.03.2022 – Tiedote

SkipUp-lavajärjestelijä lisää työmaan turvallisuutta ja leikkaa logistiikan päästöt ja kustannukset puoleen. Tässäpä innovaatio, joka on kaikkea muuta kuin pellepelottomien näpertelyä. Me jututimme raudanlujaa ammattilaista keksinnön takana, Tommi Leppiahoa, ja kysyimme, miten maailmanluokan idea sai alkunsa.

Pohjimmiltaan SkipUp-lavajärjestelijän idea on simppeli – kuten parhaat keksinnöt, pyörästä lähtien, tuppaavat olemaan. SkipUp on standardilavojen väliin asetettava lisälaite, jonka avulla kaksi tai kolme lavaa voidaan pinota päällekkäin ja liittää ne tukevasti ja turvallisesti toisiinsa. Näin saadaan aikaan kokonaisuus, jonka eduista on turha taittaa peistä: puolet vähemmän kuljetusten päästöjä ja kustannuksia sekä puolet vähemmän turvallisuusriskejä aiheuttavaa ajoneuvoliikennettä työmaalla. Lisäksi SkipUp kolminkertaistaa lavojen varastointikentän kapasiteetin.  

Lotus Demolitionin toimialapäällikkö Tommi Leppiahokiteyttää SkipUpin noin viisivuotisen taipaleen ensiaskeleet seuraavasti.  

– Meillä oli työmaa, jossa syntyi satoja lavallisia erilaista lajiteltavaa purkujätettä. Yksinkertaisesti siinä loppui tila kesken ja hoksasimme, että miksipä ei noita peruspeltilaatikoita voisi pinota useammankin päällekkäin. Siitä se kehitystyö sitten lähti.   

Ainutlaatuisen lavajärjestelijän taival ideasta valmiiksi tuotteeksi oli vähintäänkin vaiheikas: Leppiaho kertoo SkipUpista kehitetyn muun muassa yli 150 erilaista prototyyppiä matkan varrella.     

Pitkäjänteisyys oli tässä tapauksessa menestyksen edellytys. Järjestelmän toiminnallisuuksia koestettiin, turvallisuutta kehitettiin ja erityisesti erilaisiin lavatyyppeihin sekä koukkulaitteisiin liittyviä yhteensopivuuskysymyksiä ratkottiin hyvin pitkälti käytännön testien kautta sekä asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta saatuja palautteita kuunnellen. Hyvällä yhteistyöllä hyvä lopputulos, hän tiivistää.

Kansainvälisiä tunnustuksia ja markkinanäkymiä

SkipUpin ainutlaatuisuuden todistaa kouriintuntuvasti se, että järjestelmälle on haettu ja sille tähän päivään mennessä myönnetty useita kansainvälisiä patentteja.

– Tiedän varmaksi, että vastaavaa järjestelmää ei ole keksitty missään muualla. Me aloitimme ihan puhtaalta pöydältä. SkipUp on meidän oma innovatiivinen ponnistuksemme. Laite, jonka kehitystyö tuntui matkan varrella aika ajoin pieneltä kivireeltä, käy ja kukkuu nyt kovaa ja korkealta, Leppiaho kuvailee tyytyväisenä.

Ja siinä missä idean isä on omasta ja tiiminsä aikaansaannoksesta mielissään, on SkipUpin merkitys huomattu myös laajemmin kansainvälisilläkin kentillä: lavajärjestelijä pokkasi vuonna 2018 Trailer Innovation Awardsissa hopeaa – ja vuosi sen jälkeen vuorossa oli mitaleista kirkkain, German Innovation Awardsin kultasija.

Pienen maanittelun jälkeen myös Leppiaho avaa sanaisen arkkunsa palkintojen merkityksestä.

Eipä niistä haittaakaan ole. Siinä kisavaiheessa oltiin kyllä vielä prototyypin kanssa liikenteessä, hän virnistää.

Tällä hetkellä SkipUpin kehitystyö on viety maaliinsa, ja lavajärjestelijät ovat Lotuksen purkutyömailla aktiivisessa käytössä. Ainutlaatuiselle tuotteelle kuuluu olevan koko ajan kasvavaa kysyntää.

Vaikka maailman markkinoille laitteen kanssa tähtäämmekin ja esikauppoja on jo salkussa, toki me itse otamme hyvästä ja helppokäyttöisestä systeemistä jo nyt kaiken hyödyn irti. Alamme vastuullisia edelläkävijöitä kun olemme, Leppiaho summaa.    

SkipUpin ainutlaatuiset hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Puolet vähemmän kuljetusten aiheuttamia päästöjä, 50 % pienempi hiilijalanjälki
  • Puolet vähemmän kuljetuskustannuksia
  • Puolet vähemmän ajoneuvoja työmaalla, turvallisempi työmaa
  • Soveltuu standardilavoille
  • Ei vaadi muutoksia nykyiseen kuljetuskalustoon
  • Kolminkertaistaa lavakentän kapasiteetin

Lue lisää SkipUpista

Lisätietoja: Tommi Leppiaho, tommi.leppiaho@lotusdemolition.fi, p. +358 405754451