Haitta-ainetutkimus: Rakennusprojektin ensimmäinen vaihe

11.09.2023 – Blogi

Mitä on haitta-ainetutkimus?

Haitta-ainetutkimus on prosessi, joka pyrkii tunnistamaan rakennuksessa olevat terveydelle vaaralliset aineet ja haitta-aineet. Tämä prosessi sisältää kahden tutkimustavan yhdistelmän: aistinvaraisen tarkastuksen ja materiaalinäytteiden ottamisen analyysejä varten. Tarkastuksen aikana asbesti- ja haitta-aineasiantuntijat (AHA-asiantuntijat) arvioivat tilojen tilanteen rikkomatta rakenteita, samalla kun he ottavat näytteitä materiaaleista, jotka saattavat sisältää asbestia tai muita haitallisia aineita.

Miksi haitta-ainetutkimus on tärkeää?

Haitta-ainetutkimus on elintärkeä osa rakennusprosessia monista syistä:

  1. Turvallisuus: Asbesti ja muut haitta-aineet voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten syöpää ja hengityselinsairauksia. Tutkimuksen avulla voidaan tunnistaa riskit ja ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin niiden hallitsemiseksi.
  2. Lainsäädäntö: Laki vaatii haitta-ainetutkimuksen ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa, joissa asbestin käyttö oli yleistä. Tämä on välttämätön askel lain noudattamiseksi.
  3. Suunnittelu: Kartoitusraportti antaa tärkeää tietoa rakennusprojektin suunnittelua varten. Se sisältää tietoa haitta-aineen määrästä, laadusta, kunnosta ja mahdollisista pölyttymisriskeistä, joiden perusteella voidaan tehdä suunnitelmia ja päätöksiä.
  4. Turvalliset purkutoimenpiteet: Jos asbestia tai muita haitta-aineita löytyy, raportissa esitetään toimenpidesuositukset ja kiireellisyysarvio, jotta purkutyöt voidaan suorittaa turvallisesti ja asianmukaisesti.
  5. Koko kuva: Kartoitusraportti sisältää myös tiedot kartoituksen laajuudesta ja rajauksista, riskiarvioista tutkimatta jääneistä materiaaleista sekä ohjeita ja tietoja jatkotoimenpiteistä.

Ammattitaitoiset tutkijat

Lotuksella työskentelee kokeneita ja AHA-sertifioituja asbesti- ja haitta-ainetutkijoita. Meidän asiantuntijamme ovat Suomen kokeneimpia alallaan ja takaavat kartoituksen luotettavuuden ja ammattitaidon.

Kun tarvitaan haitta-ainetutkimus?

Haitta-ainetutkimusta vaativia urakoita voivat olla muun muassa parveke- ja julkisivusaneeraukset, keittiöremontit, kylpyhuoneremontit ja linjasaneeraukset. Muista, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa asbestikartoitus on pakollinen ennen purkutöiden aloittamista.

Haitta-ainekartoituksen muistilista:

  • Asbestikartoitus on pakollinen kaikissa purkutöissä, myös yksittäisissä huoneistoissa tai huoneiston osassa.
  • Purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä.
  • Asbestin käyttö muuttui luvanvaraiseksi vuonna 1988 ja sen käyttö kiellettiin kokonaan vuoden 1994 alusta.
  • Asbestia on käytetty monissa rakennusmateriaaleissa, kuten laatoitusten sauma- ja kiinnityslaasteissa, liimoissa, tasoitteissa, lattiapinnoitteissa, muovimatoissa, maaleissa sekä LVI-tarvikkeissa kuten putkieristeissä.

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus on olennainen osa rakennusprosessia, ja sen tavoitteena on varmistaa terveyden ja turvallisuuden suojelu kaikille osallistuville. Älä jätä tätä askelta väliin – ota yhteyttä meihin ja varmista, että projektiisi liittyy tämä tärkeä vaihe asianmukaisesti.

Kysy lisää asiantuntijalta!

Timo Jalonen
DI / RTA, Johtava asiantuntija, valtakunnallinen
timo.jalonen@lotusdemolition.fi