Rakennuspurkualan grand old man, Lotuksen työpäällikkö Raimo Lehtimaa: ”Mitä haastavampi kohde, sitä parempi!”
27.01.2022 – Uutinen
Rakennuspurkualan kokonaisvaltaisen kehityksen nähnyt ja siihen itsekin vaikuttanut Raimo Lehtimaa on Lotuksen projekteissa luottomies, joka saa tiimit menestymään tiukoissakin tilanteissa. Huolelliselle suunnittelulle kaikkensa antava ammattilainen ei mennyttä aikaa haikaile, mutta yksi asia oli ennen paremmin: konekaluston luotettavuus.
Raimo Lehtimaa on pitkän linjan purkumies sanan kuvaavimmassa merkityksessä: 30 vuoden mittainen ansioluettelo vilisee valtakuntamme haastavimpia purkuhankkeita, sellutehtaista voimalaitoksiin ja lentokentän hangaareihin.
Lotuksen värit mies puki ylleen yrityskauppojen seurauksena, kun Delete myi purkuliiketoimintansa Lotus Demolitionille vuonna 2020. Käytännössä nykyinen työpäällikön pesti starttasi jo vuonna 2014.
– Kyllä, tässä sitä ollaan, kutsumusammatissa. Työuran iltapäivä on menossa, mutta intoa riittää, reilun kuudenkymmenen ikävuoden kerhoon kuuluva Lehtimaa aloittaa.
Aivan suoraan purkamisen syvään päähän ei rakennusmestariksi kouluttautunut toiminnan mies kuitenkaan hypännyt. Ensimmäiset työkokemuksensa ja kannuksensa hän keräsi perinteisen talonrakennuksen ja maanrakennuksen saralla.
– 1990-luvun laman seurauksena rakennusala hiljeni ja minulle aukesi työnjohtopesti teollisuuspurkamisen parissa. Homma nappasi meikäläiseen kiinni heti. Yhtenä innostajana oli varmasti se, että huomasin taidoistani ja tiedoistani olevan purkamisessa ja sen toimintatapojen kehittämisessä paljon hyötyä.
Lehtimaalla oli konsteja, joilla saatiin aikaan onnistumisia.
– Siihen aikaan suomalaisessa purkamisessa ei osattu käyttää esimerkiksi erilaisten rakenteiden omaa painoa kovinkaan tehokkaasti hyödyksi. Minä nohevana kaverina osasin antaa neuvoja, miten mikäkin rakenne toimii ja mitä milläkin koneella voidaan saada aikaan. Hommat lähtivätkin siitä luistamaan aika lailla liukkaammin, Lehtimaa muistelee.
Purkuala kaikkea muuta kuin entisensä
Rakennuspurkamisen menetelmät ja laitteistot ovat 30 vuodessa kehittyneet valtavasti; käytännössä koko ala on mullistunut monella tavalla. Lehtimaa kuvailee esimerkiksi takavuosien tekemisen vastuullisuutta päätään pyöritellen.
– Silloin oli käytännössä vain yksi päämäärä. Saada tontti nopeasti tyhjäksi ja rakennuskuntoon. Vanha kiinteistö keikautettiin nurin, materiaalit lastattiin isoina kappaleina lavoille ja kumottiin milloin minnekin maankaatopaikoille. Nykypäivän itsestäänselvyyttä eli lajittelua oli hyvin vähän, jos ollenkaan. Edes metalleja ei eroteltu. Minkäänlaisesta kiertotaloudesta ei ollut silloin tietoakaan.
Nyt kaikki on toisin – ja hyvä niin. Materiaalien kierrätysaste huitelee kohteessa kuin kohteessa 90 prosentissa, metallit päätyvät kiertoon käytännössä kaikki. Viranomaisvaatimukset ja lait ovat ohjanneet ja ohjaavat purkamista jatkuvasti vastuullisemmille urille. Suuri rooli purkualan kehittämisessä on myös alan yrityksillä itsellään, mistä Lehtimaan oma työnantaja Lotus Demolition on mitä kuvaavin esimerkki.
– Tämä yhtiö on hyvä paikka katsoa kohti tulevaa. Talossa riittää innovaatiohenkeä ja osaamista muun muassa purkamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä tai vaikka kokonaisten rakennusosien kierrättämisessä. Me laitamme asiat tapahtumaan, ja teemme sen yhteistyöllä alusta loppuun asti.
– Yhdessä tekemistä korostava ajattelumalli on ylipäätään minulle ominainen. Olen helposti lähestyttävä, neuvon mielelläni ja saan porukan pelaamaan samaan pussiin.
Lehtimaa on siis Lotuksen palkkalistoilla kuin kotonaan. Miehen arkea alan markkinajohtajan palveluksessa motivoi myös se, että edessä on jatkuvasti vaativia purkukohteita, joiden tehokas ja turvallinen purkaminen edellyttää huolellista suunnittelua. Purkualalla kilpailu on kovaa, ja hankkeissa pitää olla tarkkana jo tarjousvaiheessa.
– Vaikka työmailla viihdynkin, on suuri osa arjestani nykyään konttorihommia. Vaativien kohteiden purkukartoituksissa ja -suunnittelussa on hyötyä siitä, että haluan jatkuvasti laittaa itseni täysillä likoon. Liian helpot työt eivät maistu minulle, haasteellisuus on tämän homman suola, hän hymyilee.
Vanhanajan kalustossa vara parempi
Siinä missä purkamisen toimintamallit ovat nykyään ympäristölle vastuullisempia ja kaikin puolin turvallisempia, on alalla kuitenkin yksi asia, joka oli Lehtimaan mukaan ennen paremmin: koneet ja kalusto.
– Kun nykypäivän modernia kalustoa on kehitetty, ei ne insinöörit ole ajatelleet purkutyömaan olosuhteita. Ymmärrän, että esimerkiksi erilaisilla turva-antureilla on hyvä tarkoitus ja turvallisuus tulee tietysti aina ensin, mutta meidän työmaiden tärinöissä ja pölypilvissä niistä on lähinnä harmia, liian herkkiä kun monesti ovat. Joskus joku periaatteessa mitätön anturivika saattaa laittaa hetkeksi koko työmaan stopille, Lehtimaa päivittelee.
– Onneksi olen luonteeltani varsin periksiantamaton kaveri, hän lisää virnistäen.
Malttia ja pitkää pinnaa vaaditaan myös Lehtimaan rakkaassa vapaa-ajan harrastuksessa metsästyksessä. Siinä missä työajalla miehen käsistä kaatuvat seinät, piiput ja muut rakenteet, päätyy viikonloppuisin kumolleen muun muassa erilaiset sarvipäät.
– Olen harrastanut metsästystä ja riistanhoitotyötä jo pikkupojasta lähtien. Nyt kuluvan kauden tarkka luku on neljä hirveä ja yksi peura. Saa nähdä mitä tuleva viikonloppu tuo tullessaan. Olemme lähdössä peurajahtiin isommalla porukalla. Tiimityössä se on hyvän tuloksen salaisuus siinäkin touhussa, Lehtimaa summaa.
Raimo Lehtimaan 30 vuotisen uran:
Tärkein oppi
”Se, ettei kannata tuudittautua liialliseen itsevarmuuteen omasta osaamisesta. Purkamisessa on koko ajan uutta opittavaa ja skarppina on pysyttävä jatkuvasti.”
Ikimuistoisin purkukohde
”Stora Enson Imatran Kaukopään sellutehdas, jonka purku kesti yli 2 vuotta. Se on vielä tänäkin päivänä urani suurin projekti. Olosuhteet olivat monella tapaa haastavat, mutta silti se on jäänyt positiivisesti mieleeni, sillä työmaahenki oli hyvä ja eikä projektissa sattunut ainuttakaan työtapaturmaa.”
Suosikkikone
”Tavallaan olen alkanut lähes vihata näitä nykykoneita, kun niissä on kaiken maailman sensoreita ja systeemejä joka puolella. Jos silti jonkun nimeän, olkoon se pitkäpuominen purkukone, jolla voidaan purkaa korkeitakin rakennuksia hyvältä turvaetäisyydeltä.”