Purkualan edelläkävijä Lotus on myös omakotirakentajan luottokumppani: tontti pedataan rakennuskuntoon täsmällisesti ja vastuullisesti
02.05.2022 – Uutinen
Kevät on uudistumisen aikaa. Näin lämpimien kuukausien koittaessa myös moni omakotirakentamisen projekti nytkähtää suunnitteluasteelta eteenpäin. Etenkin tiiviimmin rakennettujen taajama-alueiden tonteilla on joskus taloprojektin ensimmäisenä vaiheena vanhan kiinteistön purkaminen. Näissä tilanteissa on yksi etenemistapa ylitse muiden: tilata purku kaiken kattavana ja täsmällisenä avaimet kädestä -pakettina alan ykköstekijältä, Lotus Demolitionilta.
Lotuksen projektipäällikkö Hannu Koski kertoo, että yhtiö purkaa vuosittain noin 30–50 omakotikiinteistöä eri puolella Suomea. Omakotitalon purkaminen kestää tavallisesti päivän tai pari, lisäksi jätteiden poiskuljetus ja tontin siistiminen ottavat oman aikansa.
– Näissä hankkeissa meillä on päämääränä tehdä koko projekti tilaajalle mahdollisimman helpoksi. Asiakkaanamme on useimmiten juuri uuden kodin rakentamista suunnitteleva henkilö. Ja hyvin kirjavaa purettavaa tölliä sieltä löytyy. On isoa, pientä ja kaikkea siltä väliltä. Hyvin yleinen purkukohde on kellarillinen puutalo, niin sanottu rintamamiestalo.
Kokenut suunnittelee ja valmistautuu huolella
Markkinajohtaja Lotuksen referenssilista on pullollaan toinen toistaan haastavampia vaativan teollisuuspurkamisen projekteja. Osaamista ja kokemusta on jopa siinä määrin, että äkkiseltään voisi kuvitella tuiki tavallisten omakotitalojen tipahtavan niille sijoilleen lähes itsestään. Silti myös omakotikohteisiin liittyy aina tekijöitä, joiden vuoksi kielen on pysyttävä keskellä suuta projektin alusta loppuun asti.
– Turvallisuus tulee meillä aina ensin, eikä se ole koskaan mikään läpihuutojuttu. Turvallisuus varmistetaan muun muassa huolellisella suunnittelulla ja etukäteisvalmisteluilla. Tonttien ja kulkuväylien ahtaus asettaa omakotiprojekteissa omat reunaehtonsa jätelogistiikan järjestämiselle ja koneiden kulkemiselle sinne kohteeseen. Asuinalueilla liikkuu lisäksi monesti aika paljon ihmisiä, eli aitausten tulee olla ehdottomasti sellaisia ”ylikiinnostuneen pikkulapsen pitäviä”.
– Erityistä toimintatarkkuutta omakotipurussa edellytetään silloinkin, jos tontille on jo rakennettu uusi talo, ja vielä mahdollisesti hyvin lähelle sitä purettavaa vanhaa taloa. Niissä tapauksissa täytyy joskus koneiden rooli jättää pienemmäksi ja turvautua täysin hallittuun lihasvoimavetoisempaan tekemiseen, Koski kuvailee.
Jos vanhan talon purkaminen tosiaan tapahtuu vasta uuden talon valmistuttua, on Koskella tilanteeseen käytännön vinkki.
– Jos tietää, että vanha talo tullaan pian purkamaan, niin piha-aluetta ei kannata rakentaa ja viimeistellä aivan valmiiksi asti. Jotain jälkiä vierailustamme kuitenkin jää aina, vaikka siistiin ja turvalliseen kuntoon tontin aina lopuksi fiksaammekin.
Paljonko pientalon purkaminen pulittaa?
Rakennuspurkamisessa kohde kuin kohde on aina yksilö, jonka purkamisen kustannus määrittyy tapauskohtaisesti. Toki pääsääntönä arkijärjelläkin pääteltynä on se, että isommasta urakasta tilaajan lompakkoon lohkeaa leveämpi lovi.
– Rakennusten lukumäärä ja pinta-ala, pääasiallinen rakennusmateriaali sekä se onko kellaria tai öljysäiliötä vai ei. Ne ovat niitä keskeisimpiä kokonaiskustannukseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi hintaan vaikuttaa mahdollisen haitta-ainepurun tarve sekä se toivooko tilaaja meidän hoitavan puolestaan myös lupa-asiat alusta loppuun. Jos oman kohteensa purkukustannuksista haluaa alustavan laskelman, kannattaa käydä kokeilemassa Purkulaskuriamme. Se laskee arvion hetkessä. Laske omakotitalon purkamiselle hinta-arvio tästä
Sillä mistä materiaalista talo on rakennettu tai paljonko pinta-alaa on, ei Kosken mukaan ole varsinaiselle purkuprosessille erityisen suurta merkitystä.
– Kyllä ne kaikki töllit saa käsissämme ja koneittemme kourissa hyvin pitkälti samanlaisen käsittelyn. Rakennus puretaan aina sisältä ulos ja suuremmasta osasta pienempään.
Kiinteistön rakennusmateriaali sen sijaan vaikuttaa toimenpiteisiin, joita ympäristön suojaamiseksi tehdään.
– Käytännössä kivitalokohteissa täytyy kiinnittää huomiota pölyn hallintaan. Isoissa teollisuuskohteissa pöly torjutaan vesiruiskutuksella, mutta asuinalueilla veden saanti on monesti rajallista. Asuinalueilla pölyä voidaan hillitä esimerkiksi purkamalla isompia osia kerrallaan ja jättämällä yksi seinä pystyyn tuulensuojaksi siksi aikaa, kun muu talo puretaan, Koski kuvailee.
Lue Lotuksen opas talon purkajalle
Vanhaa fiksusti talteen – vastuullisuuden nimissä
Omakotitalon materiaalit lajitellaan jo työmaalla kukin omalle lavalleen: betoni, tiilet, puu, metallit, muu rakennusjäte ja niin edelleen. Ne kaikki kuskataan asianmukaisiin keräyspisteisiinsä ja jätejakeet raportoidaan määräysten mukaisesti.
Koski kertoo, että nykypäivänä rakennuksista halutaan yhä useammin myös säilyttää jotain osia sellaisinaan. Etenkin nostalgiaa tihkuvat ikkunat, ulko-ovet ja väliovet kuten myös saviset kattotiilet ja hyväkuntoiset kattotuolit ovat tuotteita, joille riittää kysyntää.
– Jos ne eivät nyt aina siihen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa mene, niin johonkin muuhun käyttöön kuitenkin. Me lotuslaiset liputamme rakentamisen kiertotalouden puolesta niin suuressa kuin pienemmässäkin mittakaavassa. Jos jotain haluaa säilyttää, me kyllä autamme parhaamme mukaan ja aikataulun niin salliessa.
Joskus Lotuksella tulee eteen kohteita, joissa purkamiselta säästetään suurempiakin kokonaisuuksia. Koski kertoo muutaman vuoden takaa esimerkin, jossa Lotuksen palvelun laadukkuus ja joustavuus sekä yhteistyökyvykkyys projektin aikana yllätti asiakkaan positiivisesti.
– Kyseisessä kohteessa oli graniittisia terassielementtejä ja portaita, jotka Museovirasto pyysi säilytettävän. Nätisti meidän tiimi nakutti pala palalta muun kiinteistön maan tasalle, ja ne terassit ja portaat jäivät töröttämään siihen tontille. Eli asiakkaan erityistoiveet pystyttiin täyttämään, ja saimme kuulla monet kiitokset, Koski hymyilee.
Lue lisää omakotipurkamisen palvelustamme sekä purkamisen vaiheista: näin me sen teemme.