Lotus Demolitionin toimitusjohtaja Kimmo Palomäki: ”Tiedämme purkamisesta ja projekteistamme kaiken, ja haluamme tarjota tietomme avoimesti laajempaan käyttöön”

09.12.2022 – Uutinen

Koko purkamisen toimiala on alan ykkösyritystä luotsaavan Kimmo Palomäen mukaan ottanut kuluneen kymmenen vuoden aikana valtavia harppauksia vastuullisempaan, turvallisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan. ­– Ennen purkamista leimasi salaperäisyys, rähjäisyys ja jopa pelkän taloudellisen tuloksen tavoittelu. Nyt tässä ollaan hyvinkin salonkikelpoista ja avointa porukkaa, hän sanoo.

Rakennuspurkaminen ei ole entisensä: toimiala on viime vuosina karistanut viimeisiä rippeitä menneiden vuosien salamyhkäisyydestä sekä mielikuvista rakennusalan hierarkian alimpana kastina. Positiivisen kehityksen taustalla vaikuttavat viranomaissääntelyn laajeneminen ja tiukentuminen sekä koko yhteiskunnan arvomurros, jossa ympäristö- ja muu vastuullisuus on nostettu järjestyksessä jatkuvasti ylemmäs.

Yksi keskeinen muutosta ajava voima löytyy kuitenkin myös alalla toimivista yhtiöistä ja niiden henkilöstöstä. Hyvä todiste tästä on purkamisen Suomen markkinajohtaja Lotus Demolition ja sen toimitusjohtaja Kimmo Palomäki.

Vuonna 1984 rakennusmestariksi valmistuneen Palomäen purkajan ura sai alkunsa 2000-luvun alussa, kun hän hyppäsi nokkamiehen paikalle pieneen uusimaalaiseen purkuyritykseen.

– Kun aloitin purkualalla, mentiin täällä monesti fiilis edellä ja periaatteessa kuka tahansa kaivurin omistaja saattoi tehdä purkamista. Samalla huomio keskittyi monissa yrityksissä vain ja ainoastaan rahapussin paksuuteen kunkin projektin jälkeen. Pakko myöntää, että silloin alussa teki välillä vähän tiukkaa, että ylipäätään kehtasi sanoa olevansa purkufirmassa töissä, Palomäki muistelee.

Sittemmin Palomäen saappaat ja vastuut ovat kasvaneet. Ensin hän siirtyi liiketoimintajohtajan pestiin Deletelle ja vuonna 2020 yrityskauppojen seurauksena Lotus Demolitionille. Nykyiset Lotuksen toimitusjohtajan natsat lätkäistiin Palomäen kaulaan huhtikuussa 2022. Ura isojen purkuyritysten johtotehtävissä on tarjonnut näköalapaikan alan perustavanlaatuiseen muutokseen.

– Voisi sanoa, että ihan kaikki mitä purkufirmoissa nyt tehdään on kehittynyt merkittävästi parempaan päin. Varmaksi voin tietysti sanoa vain meidän Lotuksen osalta. Me olemme tehneen valtavia panostuksia koko toimintakulttuurin muuttamiseen. Työturvallisuus, ympäristöasiat, projektien laskenta ja niiden seuranta, muun muassa näiden saralla ero vanhan ajan purkamiseen on kuin yö ja päivä. Monet kilpailijamme ovat seuranneet esimerkkiämme, mikä on tietysti koko alan kehittymistä ajatellen ollut hieno asia, Palomäki kuvailee.

Purkuosaamista löytyy, mutta materiaalien uudelleenkäytön ketju on palasina

Rakennuspurkamisen toimiala on kasvanut Suomessa nopeasti satojen miljoonien eurojen bisnekseksi. Purkuyritykset haluavat olla kiertotalouden tekijöitä, jotka tuottavat kierrätysmateriaaleja ja luovat mahdollisuuksia rakennusosien vastuulliselle uudelleenkäytölle. Toimivaan kiertotalouteen on Palomäen mukaan kuitenkin matkaa taitettavana.

– Rakennusalan kiertotalous voimistuu koko ajan, mutta vielä harmillisen verkkaisesti. Meillä on jo nyt käytännössä kaikki resurssit, tieto ja osaaminen olemassa, mutta uudelleenkäytön ketju on vielä ihan palasina. Me Lotuksella puramme kyllä esimerkiksi ehjänä lähes mitä tahansa, kunhan materiaaleille saadaan luotua kysyntää ja prosessit saadaan toimiviksi. Me haluamme tarjota tietotaitomme koko yhteiskunnan kestävän kehityksen tueksi.

Menestyksen salaisuus: avoimuus, käytännön tietotaito ja digitaalinen data

Lotus Demolition on koko historiansa ajan, ja jo Delete-ajoista lähtien, pitänyt paikkansa alan markkinajohtajana Suomessa. Palomäen mukaan purkaminen on toimiala, jolla kokemuksen mukanaan tuoma aito ammattitaito on menestyksen kannalta merkityksellisempää kuin kenties millään muulla alalla.

– Se leikkaa läpi koko projektin, suunnitteluvaiheesta sinne työmaan siivoukseen asti. Lotuksella porukka tietää täsmälleen, mitä tehdään, miten tehdään ja mitä halutaan saada aikaiseksi. Meillä keskitytään vain niihin asioihin, joilla on merkitystä. Kaikenlainen kiiltokuvalupailu ja markkinointihöpöhöpö on tässä tekemisessä täysin turhaa, Palomäki sanoo.

– Purkutyön valmistuminen turvallisesti ja vastuullisesti aikataulussaan on meille koko palvelumme ykkösprioriteetti. Emme ole viivästyssakkoja maksaneet, emmekä aio maksaakaan, Palomäki sanoo hymyillen ja koputtaa pöytää, mutta vain kevyesti, koska luottaa tiimiinsä.

Toinen Lotuksen menestyksen avaimista ja myös tulevaisuuden kilpailuvalteista on digitaalinen data. Sen saralla innovatiivisuudestaan tunnettu ja myös palkittu yhtiö on jo nyt merkittävästi kilpailijoitaan edellä.

– Vanhan koulukunnan purkamisessa kenelläkään ei ollut faktapohjaista käsitystä projektin kokonaisuudesta saati purettavista materiaaleista. Ja se vähä mitä tiedettiin, pidettiin yleensä omana tietona. Me Lotuksella tiedämme projekteistamme kaiken reaaliaikaisesti. Materiaalit, hiilijalanjäljet, turvallisuushavainnot, maksuerät… Siis ihan kaiken. Nämä tiedot ovat avoimesti asiakkaittemme käytössä esimerkiksi tilaajan omien vastuullisuustavoitteiden täyttämisessä. Meidän kanssa ei ulkopuolisia konsultteja tarvita, vaan pystymme datallamme ratkaisemaan suoraan monenlaisia kysymyksiä ja ongelmia.

Toisin sanoen ja vertauskuvallisesti, Lotus pelaa siis täysin avoimin kortein. Palomäen mukaan niin sen pitää ollakin.  

– Luotettavuus on kaikki kaikessa. Uskon, että jatkuvasti kasautuvista purkamisen tietomassoistamme olisi laajemminkin yhteiskunnassamme hyötyä ja toivon, että tähän mahdollisuuteen myös tartuttaisiin, Palomäki päättää.