Lotuksen uusi operatiivinen johtaja Petri Uomala: ”Menen kovaa ja kohti!”
05.05.2022 – Uutinen
Markkinointijohtajasta operatiiviseksi johtajaksi nimitetty Petri Uomala on datan voimaan luottava ja liiketoiminnan isoa kuvaa ymmärtävä propellipää, joka ei haasteita väistele – vaan syöksyy suoraan niitä päin. Toimintaa rakastavan miehen tähtäimessä on koko purkualan digitalisointi.
Markkinointi ja myynti. Siinä sanat, joista jompikumpi tai molemmat ovat löytyneet Petri Uomalan titteleistä menneiden vuosien varrella lähes aina. Maaliskuussa 2022 asianlaitaan tuli muutos, kun Uomala loikkasi Lotuksella operatiivisen johtajan saappaisiin. Uutta on siis edessä, ja se sopii päämäärätietoiselle tekijämiehelle hyvin.
– Vaikka tietyllä tavalla tykkään rutiineista, niin työhön kaipaan aina jotain uutta. Haluan laajentaa ja kartuttaa tietotaitoani jatkuvasti. Aiemmin keskityin erityisesti myynnin työkaluihin ja mittareihin, mutta viime vuosina tekemisen perspektiivi on kasvanut paljon laajempiin mittoihin. Lotuksella olen rakentanut muun muassa projektinhallintajärjestelmän sekä ainutlaatuisen Lotus Extra -verkkopalvelun, joka tarjoaa asiakkaillemme reaaliaikaisen näkymän työmaan tapahtumiin.
Purkualan edelläkävijäyrityksen operatiivisena johtajana Uomalan tontille lankeaa jatkossa kokonaan uudenlaisia ja koko yhtiön tulevaisuuden kannalta merkityksellisiä vastuita. Päällimmäisenä niistä on työturvallisuus, jonka Uomala pitää näpeissään vanhan jääkiekkotuomarin ottein.
– Tällä alalla turvallisuus on ihan aidosti kaikkea tekemistämme kannatteleva kivijalka. Jos siinä katoaa fokus, niin töitä ei yksinkertaisesti enää saada ja samalla työntekijätkin kaikkoavat. Turvallisuudessa ei ole vaihtoehtona ”tehdä sinne päin”, vaan toimintatapojen ja menetelmien tulee olla täsmällisiä, valvonnan jämäkkää ja mittarien kunnossa. Tässä minä ja yhtiön muu johto olemme tärkeässä roolissa. Me pyrimme takaamaan tekijöillemme onnistumisen edellytykset ja pidämme huolen, että kaikkien katse pysyy kiekossa, Uomala muotoilee.
Uomalan agendalla on siis lyödä turvallisuuteen paukkuja sen verran, mitä alan edelläkävijäyritykseltä odottaa saattaa – jatkuvasti riittävästi ja vielä muutaman pykälän enemmän. Kaikki keskeiset työturvallisuuden mittarit on automatisoitu Uomalan toimesta osaksi Lotuksen ainutlaatuista tietojärjestelmää.
Digitalisoidun työturvallisuusseurannan ohella myös henkilöstöhallinnon johtaminen sytyttää Uomalan innostuksen.
– Meillä on duunissa alan parhaat tekijät, mikä on mitä loistavin lähtökohta menestykselle. Yritän olla mahdollisimman hyvin saavutettavissa ja käyn kaikkien kanssa mielelläni keskusteluja siitä, minkä sääntöjen mukaan pitää pelata.
– HR:n osalta olen ihan fiiliksissä myös siitä, että pääsen tutustumaan sen alan lainsäädäntöön. Se on sellaista, josta olen pitkään miettinyt, että tuota haluan tehdä isona. Nyt kun sen roolin sain, niin menen kovaa ja kohti!
Digitalisoitu purkuala – täältä tullaan!
Uomalalle on siis tätä juttua kirjoitettaessa koittanut uusi arki – mutta vain osittain. Petrin leipälaji, eli prosessien digitalisointi, ottaa yhä ja edelleen oman siivunsa moninaisella sisällöllä ladatusta arjesta. Vaikka Lotuksen prosessien digitalisointi on saatu jo hyvälle tolalle, on isoon maaliin matkaa vielä.
– Tavoitteeni on digitalisoida koko purkamisen toimiala. Me Lotuksella näytämme mallia muille! Purkaminenhan on periaatteessa aika simppeliä puuhaa, tuomme koneet tontille ja keikautamme kiinteistön kumoon, lastaamme purkumateriaalit kyytiin ja viemme ne jäteasemalle. Samalla vaatimukset muun muassa purettavista materiaaleista, niiden sijainneista sekä ehjinä purettavien tuotteiden uudelleen käytön mahdollisuuksista korostuvat Suomessa ja koko EU:n alueella. Me Lotuksella olemme ottaneet onkeemme tästä. Me pystymme jo nyt vastaamaan moniin rakentamisen kiertotalouden kannalta keskeisiin kysymyksiin.
Uomala kertoo, että digitalisoinnin kautta synnytetty data auttaa Lotusta parantamaan omaa toimintaansa. Samalla arvokas tieto voidaan jakaa vastuullisuuden lisäämisen nimissä myös laajemmin kansalliseen ja kansainväliseen käyttöön.
Lotuksella itsellään digitalisointihankkeiden päämäärä on, että kukaan ei käytä aikaa raportointiin, vaan työaika tiimeillä kuluu aina ydintekemiseen.
– Janoan uutta ja vihaan järjestelmien välisiä manuaalisia prosesseja. Ne ovat sanalla sanoen täysin turhia. Saan kiksejä pienimmistäkin toiminnallisuuksista, jotka parantavat tekemisen kokonaisuutta ja jotka loppukäyttäjä kokee omaa työtään helpottaviksi.
– Juuri nyt minulla on työn alla koneittemme ”hyvinvointi”. Siihen kehitettävä järjestelmä lisää ennustettavuutta, minimoi mahdollisia konerikkojen aiheuttamia keskeytymisiä sekä antaa tiedollista tukea laitekannan uusimiseen liittyvissä kysymyksissä, Uomala kertoo.
Ei määritellä, vaan tehdään
Tyypillisesti erilaisten prosessien digitalisaatio käynnistyy firmoissa kutsumalla porukka neukkariin, jota seuraa sekalaisten kommenttien heittely ja post-it-lappujen liimaaminen fläppitauluihin. Lotuksen Uomalalla on tähän tekemiseen omanlaisensa ote ja moneen otteeseen hyväksi havaittu mallinsa.
– Suoraan sanottuna vihaan sanaa määrittely. Monesti sitä tehdään tekemisen ilosta kun ei oikein muusta tiedetä. Totta kai meillä Lotuksellakin ihmiset ovat homman keskiössä, ja kaikki lähtee tilannekuvan ja tavoitetilan selvittämisestä vaikkapa erilaisin haastatteluin, mutta hyvin nopeasti olen jo piirtänyt kevyen prosessikuvauksen, vetänyt propellihatun päähän ja löydän itseni rakentamassa systeemistä sitä ihan oikeasti käytettävää ykkösversiota.
- Kun konkretiaa alkaa kasaantua ja järjestelmän loppukäyttäjänäkökulma alkaa hahmottua, on jengin helpompaa saada ideapallosta koppia ja antaa omaa palautettaan kehitystyöhön. Sitoutumisen näkökulmasta näissä hankkeissa on ehdottoman oleellista se, että käyttäjän pitää hiffata se itselleen koituva lisäarvo. On tärkeää tarjota aina jotain parempaa, kuin mihin on totuttu, etenkin jos käyttäjiä velvoitetaan tekemään jonkinlaista ”extraa” vanhan toimintamalliin verrattuna, Uomala selittää.
Tuplabasaripaahtoa ja bonsaipuiden leikkuuta
Digitalisoinnin saralla riittäisi varmasti työnsarkaa yhdessä jos toisessakin suomalaisyrityksessä – ja epäilemättä ihan kaikilla toimialoilla. Myös Uomala teki taannoin lyhyen ”digitalisointisyrjähypyn” kiinteistöpalveluihin, mutta sydän ohjasi nopeasti takaisin purkamisen pariin.
Rakastan tätä alaa sen takia, että kukaan ei tule sanomaan, että purittepa tuon kerrostalon noiden kahden talon välistä jotenkin huonosti. Sellaista ei vaan yksinkertaisesti tapahdu, ei ainakaan tässä firmassa. Meillä on pro-luokan tiimit, joiden tekeminen näkyy katukuvassa isosti. Heillä riittää ammatillista kanttia näyttää osaamistaan lukemattomissa projekteissa ympäri Suomen joka päivä. Haluan olla osa tuota porukkaa. Lisäksi jollain tapaa se tietty karuus, joka purkamisesta näkyy ulospäin, se kiehtoo minua suuresti.
Entä mitä rakennuspurkualaa fiilistelevän ja digitaalisten prosessien maailmassa viihtyvän Uomalan elämässä tapahtuu, kun vapaa-aika koittaa tai mies lompsahtaa loman viettoon.
– Olen innokas kokki. Juuri nyt olen hurahtanut trendikkäästi artesaanipizzan ihmeisiin. Täydellisyys on tavoitteena, ja aina voi parantaa siinäkin lajissa. Lisäksi olen innokas kotirumpali, omaksi ilokseni ja muiden kauhuksi. Kannuista irtoaa mustanpuhuvaa paahtoa tuplabasarilla pohjustettuna, Petri hymyilee.
Viimeisimpänä Uomalan harrastusrepertuaariin on tehnyt tulonsa myös hiukan herkempi aktiviteetti, japanilaistyylinen puutarhanhoito.
– Lahjaksi saaduista bonsaisaksista se lähti, ja nyt olen ainakin ajatuksissani jo kohtalaisen syvällä pelissä. Se on sellaista jatkuvaa eri elementtien tasapainon hakemista. Olkoon nyt vaikka mindfullnessia, jos siitä termistä tykkää. Bonsaipuiden kasvatusmenestykseen en ota vielä kantaa, katsotaan nyt miten tämä prosessi etenee, Uomala nauraa lopuksi.
Petri Uomalan TOP 3
Minkälainen purkaminen on eniten mieleesi?
”Vaikka tästä tulee ehkä meidän ympäristöihmisiltä sanomista, niin eihän kunnon piipunräjäytystä voita mikään! Suomessa räjäyttämiset toteutetaan aina erittäin laadukkaasti ja mitä tarkimman suunnitelman pohjalta. Olen koostanut videoita Tiktokkiin, eli sinne vaan seuraamaan ja bongaamaan mageimmat kaadot.”
Mikä purkamisessa käytetyistä koneista on suosikkisi?
”Pitkäpuomi. Olen sen verran lapsenmielinen, että näen sen edelleen T-Rexinä, joka ”syö” talot pala kerrallaan. Kerran kyseisen laitteen kyydissä olleena voin sanoa, että monien lasten suosikki lakaisukone jää kauas kakkoseksi.”
Jos olisit työelämän supersankari, niin mikä olisi supervoimasi?
”Olisin Demolition Man, ja ihan ehdottomasti sen 2.0-versio. Ensimmäinen versio pystyi purkamaan kiinteistöjä ajatuksen voimalla, mutta uusi versio pystyy rakentamaan puretuista materiaaleista uuden kiinteistön pelkkien mallikuvien perusteella ja pelkän ajatuksen voimalla. Hiilijalanjälki olisi nolla ja materiaalien uudelleenkäyttöprosentti täydet 100. Se olisi kyllä kova!”