Eläköityneen Romukeisari Jari Häkkisen tilinpäätös: ”Kaikki on nähty ja tehty, mutta intohimo alaan ei sammu”
29.02.2024 – Uutinen
Lotus Demolitionin luotettu asiantuntija. Haastavimmat kohteet selättänyt purkaja. Mies, joka toi betonin pulveroinnin Suomeen. Metallien kierrätyksen kehittäjä ja tekijä jo 50 vuoden ajalta. Jari Häkkisen ainutlaatuiset ansiot ovat kiirineet laajalle niin purkutoimialan sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Nyt Romukeisariksi tituleerattu tekijämies on siirtynyt ansaittujen eläkepäivien viettoon. Hän aikoo elää ennen kaikkea itselleen, mutta palo poikkeuksellisen asiantuntemuksen kasvattamiseen ja jakamiseen säilyy edelleen sekin.
Jari Häkkinen on ollut omien sanojensa mukaan aina suoraan asiaan -tyyppiä. Kertokoon mies työuransa isoista linjoista samalla mallilla tässäkin.
– Täytin 16 vuonna 1975 ja suuntasin keskikoulusta isäni perustamaan perheyritykseen töihin. Helsingin Metallipurkaus Oy:n käynnistimme veljeni kanssa vuonna 1979 ja Helsingin Talosiirto Oy:n perustin vuonna 1993. Periaatteessa samaa uraa siis etenin loppuun asti. Romukauppaa ja erilaisia purkutöitä tuli tehtyä rinnakkain, välillä pienemmässä ja välillä isommassa mittakaavassa, Häkkinen kertoo.
Lotus Demolitionin palvelukseen, yhtiön purkuprojektien Senior Advisoriksi ja erityisesti metallien kierrätyksen ja myynnin asiantuntijaksi, Häkkinen päätyi aikanaan liiketoimintakauppojen kautta.
– Myin Helsingin Metallipurkauksen purkuliiketoiminnan 2010-luvun alussa vastikään perustetulle Deletelle, jonka osasta syntyi myöhemmin Lotus Demolition vuonna 2021. Samalla lupauduin itse toimimaan purkuyhtiön vanhempana asiantuntijana projektien suunnittelussa ja toteutuksessa, Häkkinen kuvailee.
Suurimpien työmaiden metallimyyntitykki
Metallien myynti saattaa kuulostaa maallikon korviin myyntityöltä siinä missä mikä tahansa muukin. Tietyltä osin se Häkkisen tapauksessa sitä olikin.
– Pidin yhteyttä asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Hyvät verkostot kun ovat se pohja, jolle koko homma rakentui.
Purkuyhtiössä metallien myyntiin liittyvässä tekemisessä oli myös toimialan mukanaan tuomat mausteensa – ne olivat Häkkiselle arjen suola.
– En koskaan juuri viihtynyt toimistossa, vaan halusin vaikuttaa osaamisellani siellä missä tapahtuu, eli työmaa-aitojen sisäpuolella.
Ja työmaita aitoineen Häkkisen historiassa tosiaan riittää. Hän oli vuosien saatossa asiantuntijana mukana kaikissa suuren luokan teollisuuspurkuprojekteissa omalla kotiseudullaan Uudellamaalla ja ympäri Suomen.
– Satamat ja öljysatamat nostureineen, kaasulaitokset, öljyjalostamon osapurut, paperitehtaat, kaapelitehtaat… Kaikkea tuli tehtyä ja nähtyä nimenomaan metallien purkuun liittyen. Ainakin itse sijoitan kokemukseni niistä hommista ihan sinne kärkipäähän koko valtakunnan mittapuulla. Enkä usko, että asiaan kenelläkään sen suurempaa vastaansanomista on, Häkkinen toteaa lupsakan suoraan tapaansa, puoliksi savolainen ja puoliksi pohjalainen kun on.
– Rakennusten purkaminen edellyttää tietysti koko tiimiltä lujaa tahtoa, rohkeutta ja joskus tiettyä luovuuttakin. Meidän tiimeiltä ja minulta löytyi ja löytyy edelleen niitä kaikkia. Täydelliset tulokset puhukoot puolestaan, hän hymyilee.
Mies, joka toi betonin pulveroinnin Suomeen
Kovimman luokan purkuprojektien ohella Häkkisen ura piti sisällään myös purkumateriaalien kierrätykseen ja sen kehittämiseen liittyvää tekemistä. Häkkinen oli edelläkävijä sanan varsinaisessa merkityksessä: hän toi betonin pulveroinnin ja siten myös kierrätyksen Suomeen vuonna 1997. Ideansa ja osaamisensa hän haki Alankomaista.
– Aiemmin betonit kipattiin lohkareina ja muuna sekalaisena sorttina joskus mereen ja joskus muihin maantäyttöihin. Kävin Hollannissa tutustumassa kollegoiden työtapoihin, ja siellähän oli prosessit paljon fiksummalla tolalla. Otin asian omakseni ja toi pulverointiin perustuvan toimintamallin myös tänne meille Suomeen. Nykyään se on tapa, jolla käytännössä jokainen purkuyhtiö toimii. Betonit hienoksi ja uusiokäyttöön, ja metallit parempaan talteen, Häkkinen kuvailee.
Metallit muuttuivat romusta arvomateriaaleiksi
Purkumetallien myynnin ja kierrätyksen saralla Häkkinen istui lähes koko uransa ajan valtakunnan ”ykköspallilla”. Hän näki hyvin läheltä, miten kierrätysmetallien maailmanmarkkinat aukesivat ja materiaalien arvostus muuttui kokonaan vuonna 1996. Tämän seurauksena metalleja piti osata lajitella ja muuten jalostaa täysin aiemmasta poikkeavalla tehokkuudella.
– Nykyään purkuyhtiön täytyy suunnitella ja toteuttaa jokainen projekti mahdollisimman sujuvaksi ja kustannustehokkaaksi nimenomaan tästä näkökulmasta. Minulla oli pitkään metalliuraani pohjaten osaaminen kohdallaan ja kontaktiverkostot olemassa, mikä kantoi sitten hedelmää Lotuksellekin. Tekemisen piti ja pitää kannattaa, se on se oleellinen juttu, Häkkinen toteaa.
Myös suorapuheisuus oli Häkkisen mukaan yksi avain menestykseen.
– Esimiestehtävissä osasin vaatia ja antaa oikeassa suhteessa sekä puhua samalla sävelellä kaikkien kanssa. Metallien myynnissä tekemiseni luonnetta kuvaa hyvin se, että asiakassuhteeni kestivät aina vastapuolen eläköitymiseen asti, hän lisää.
Metallimies ei aio ruostua eläkkeelläkään
Ja nyt eläköityminen on takana Jari Häkkisellä itsellään. Pitkän uran tehnyt asiantuntija riisui Lotuksen värit päältään tammikuun 2024 alussa. Millä mielin hän menee tästä eteenpäin, vapaaherraksiko heittäytyy?
– Kyllähän tällainen iso elämänmuutos tuo tietyn haikeuden tullessaan, se on selvää. En minä silti aio laakereillani levätä. Aion elää ensisijaisesti itselleni, matkustella, pelata golfia ja sen sellaista.
– Enkä minä ammatistanikaan varmaan ikinä irti pääse, tai halua moista yrittääkään. Aion kehittyä itseni vuoksi, pysyä edelleen kärryillä rakastamani alan uusista tuulista ja seurata esimerkiksi sitä, minkälaisia kiinnostavia purkuprojekteja kollegoilla tulee eteen. Ehkä jossain vaiheessa joku avun tarvitsija uskaltautuu ja ottaa yhteyttä. Saa nähdä, mitä hänelle vastaan, Häkkinen hymyilee.
Myös Häkkisen elämäntyö Helsingin Metallipurkauksessa on hyvissä käsissä, kun tytär Nina Häkkinen on ottanut ohjat. Lisäksi Jarin veli Jarmo Häkkinen jatkaa yhtiössä edelleen.
– Sitä siirtymää suunniteltiin lähes viiden vuoden ajan, eli huolella pohjustettiin, kuten ammatillisiin tapoihini kuuluu. Täysi luotto löytyy, siitä ei ole epäilystäkään, Jari Häkkinen summaa lopuksi.