Urheiluhistoriallinen maamerkki maalisuorallaan: Radiokadun toimitalojen asbestipurku käynnissä
09.11.2021 – Uutinen
Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevan 25 000 -neliöisen kiinteistökokonaisuuden asbesti- ja haitta-ainepurku etenee täsmällisesti ja turvallisesti aikataulussaan. SVUL-talo ja Valo-talo -nimillä tunnetun maamerkin ja sen sivurakennuksen massiivipurku käynnistyy alkuvuodesta 2022.
Suomen valtakunnan urheiluliitto, Valtakunnallinen urheilu- ja liikuntaorganisaatio ja Suomen Olympiakomitea. Helsingin Länsi-Pasilan Radiokadulla sijaitsevalla toimitalolla on sen käyttöhistoriaa peilaten monta sporttihenkistä menneisyyttä, mutta vain yksi tulevaisuus – tulla puretuksi. Samalla puretaan myös tontilla sijaitseva Yleisradion vanha toimitalo. Paikalle on suunnitteilla uusia asuintaloja ja päiväkoti.
Rakennuksista suuremman, vuonna 1984 valmistuneen ja nyt jo pitkään tyhjillään olleen 8-kerroksisen toimistokolossin käytävillä ovat askeltaneet monen sortin mitalistit, mestarismiehet ja -naiset. Kuka tietää, onko joku takavuosien urheilusuuruus pitänyt pohkeidensa pinkeydestä ja hapenottokyvystään huolta juuri tämän talon portaita harppoen.
Niin tai näin. Kohta talon käytävien laatoissa piileskelleet asbestit, ja vuoden 2022 alkupuolella tontilla sijaitsevat rakennukset kokonaisuudessaan, ovat vain nostalginen muisto mielissämme. Lotus Demolition on jo tarttunut purkamisessa toimeen: tällä hetkellä käynnissä on varsinaista massiivipurkua edeltävä tärkeä työvaihe, eli asbesti- ja haitta-ainepurku.
– Hienosti on lähtenyt homma käyntiin. Aikatauluissa ollaan eikä ainakaan vielä ole sattunut eteen mitään yllätyksiä. Kevyesti pitää tietysti puuta koputtaa, mutta voidaan sanoa, että tekemämme asbestikartoitus ja siihen liittyvät laskelmat pitävät kutinsa, projektia Pasilan työmaalla vetävä yksikönpäällikkö Tommi Ylönen kuvailee.
Massiivinen vaan ei kokeneelle vaativa
Radiokadun teräsbetoninen ”komeus” saattaa ulkoisin puolin ja maallikon silmiin vaikuttaa varsin työläältä ja haastavalta purkukohteelta. Monessa mukana olleen Ylösen mittapuulla se on silti vain yksi kiinteistö muiden joukossa.
– Aika lailla perusmallin toimistokiinteistöjä nämä molemmat ovat, toki tuo suurempi on kooltaan raskassarjalainen. Varsinaisen tekemisen näkökulmasta ei näissä silti mitään erityisen haastavaa ole, etenkään jos vertaa erilaisiin teollisuuskohteisiin, joita niitäkin on tullut tällä tiimillä tehtyä. Tietysti asbesti- ja haitta-ainepurku edellyttää kohteessa kuin kohteessa tarkkojen turvallisuusmääräysten ja -säädösten noudattamista. Ja prikulleen niiden mukaan täälläkin mennään, Ylönen painottaa.
Osastointi, alipaineistus ja henkilösuojaus
Turvallisuus. Kuten kaikessa purkamisessa myös asbesti- ja haitta-ainepurkamisessa se tulee tosiaan aina ensin. Käytännössä tekemisen riskit minimoidaan osastoimalla ja alipaineistamalla rakennuksen eri lohkot yksitellen siten, ettei purkamisessa ilmaan vapautuvat haitalliset aineet pääse leviämään vapaasti.
– Alipaineistuksen vaihtelua seurataan mittareilla jatkuvasti. Työn jälkeen tiloista otetaan ilmanäytteet ja vasta puhtaiden tulosten myötä voidaan osastot purkaa pois. Tämän jälkeen tiloissa on taas turvallista liikkua ja voimme edetä kohti kokonaispurkuprojektin seuraavia vaiheita.
Asbesti- ja haitta-ainepurkamisessa kiinnitetään erityistä huomiota jätteiden käsittelyyn: vaarallisiksi luokiteltavat materiaalit pakataan purkamisen jälkeen tiiviisti ja ne toimitetaan asianmukaisiin keräyspisteisiin. Ylösen mukaan myös työntekijöiden henkilökohtainen suojautuminen ja ylipäätään pätevyys ovat erityistä osaamista vaativassa toiminnassa jatkuvasti suurennuslasin alla.
– Jokaisella tekijällä pitää olla AHA-pätevyys ja myös terveystarkastuksen läpäisemisestä pitää olla mustaa valkoisella. Lisäksi kaikkien henkilöiden suojavarusteiden tiiveys tarkastetaan säännöllisesti. Näissä touhuissa pitää olla kokonaisvaltaisesti skarppina koko ajan. Käsipurkuna kun tätä työtä tehdään, on myös tekijöiden hyvä fyysinen kunto aina pelkkää plussaa.
Yhtenä tiiminä ja katse kartassa
Lopuksi Ylönen saa eteensä pienen kysymyksellisen kevennyksen: jos Radiokadun kohteen asbestipurku olisi urheilusuoritus tai -laji, niin mikä se olisi? Yksittäisen ja täsmällisen vastauksen löytyminen osoittautuu melko hankalaksi, mutta hybridimallin määrittely onnistuu kyllä.
– Siinä on elementtejä esimerkiksi suunnistuksesta ja Jukolan viestistä siinä mielessä, että yhtenä tiiminä mennään maalia kohti ja hyvä lopputulos edellyttää täsmällistä tarkkuutta sekä kartoituksen seuraamista. Toisaalta mieleen tulee myös laskuvarjohyppy, eli varusteiden kunnon ja toimivuuden tulee olla tsekattuna turvallisiksi moneen kertaan, Ylönen kuvailee pientä leikkiä laskien mutta samalla täysin tosissaan.
Summa summarum, Radiokadun kiinteistöjen purkuprojekti on Lotuksella osaavissa ja vastuullisissa käsissä. Urheiluhistoriallinen kohde on maalisuorallaan ja kalkkiviivat lähestyvät. Kerromme lisää kuulumisia Pasilasta tulevien kuukausien aikana, kun massiivipurku käynnistyy ja työmaalla alkaa tapahtua oikein toden teolla.