Vanhojen talojen kerrokset avautuvat laskentapäällikkö Joonas Hiltuselle

28.02.2022 – Uutinen

Rakennusten purkaminen herättää tavallisesti mielikuvia jykevistä koneista ja murskaksi rytisevistä seinistä, katoista ja perustuksista. Todellisuus paljon muutakin: Lotuksen laskentapäällikkö Joonas Hiltunen tiimeineen ja Excel-taulukoineen arvioi etukäteen pilkulleen, mitä tehdään ja milloin.

Diplomi-insinööri Joonas Hiltunen päätyi purkualalle sattuman kautta, mutta ei kadu matkaansa. Lotus Demolitionin laskentapäällikölle lukion soveltuvuustestit ehdottivat uraa sotilaana, pelastusalalla tai rakennusalalla. Tie vei opiskelemaan rakennustekniikkaa ja kesätöiden myötä purkufirmaan.

– Valmistuin 2014 diplomi-insinööriksi. Aloitin silloin työt Deletellä, jonka purkuliiketoiminnasta tulikin sitten osa Lotus Demolitionia. Olen tehnyt urallani kaikkea: aina purkumiehen töistä työnjohtoon ja yksikön päälliköksi. Laskentatoimen kokonaisvaltaisuus kiinnosti, joten hakeuduin niihin töihin, Hiltunen muistelee.

– Tämä on käytännössä myyntityötä ja tarjouslaskentaa. Muodostamme kulloisestakin projektista kokonaiskäsityksen: mitä tehdään, missä ympäristössä, millä kalustolla ja millä aikataululla. Sitten pohdimme projektin toteutuksen niin, että se on myös taloudellisesti järkevää ja kannattavaa. Lopputuloksena on asiakkaalle laadukas tarjous ja meille kaikille yhteenveto koko projektista.

Lotus Demolitionin laskentatiimi toimii kuin hyvin öljytty työkone. Laskijat on jaettu liiketoiminnoittain ja jokaisella on selkeä, oma roolinsa. Ville Wallenius laskee kokonaispurkuja, Sami Strandman vastaa linjasaneerauksista ja Hiltunen itse saneerauskohteista. Laskenta-assistentti Silvia Laitinen pitää laskentakoneet käynnissä huolehtimalla tarjouspyyntöjen vastaanottamisesta ja siitä, että tarvittavat materiaalit ovat järjestelmissä käytettävissä.

– Tällä hetkellä prosessimme toimii hemmetin hyvin. Jokainen on alansa huippua, tietää oman tehtävänsä ja tietää myös, ettei tarvitse olla yksin, vaan apua ja tietoa saa aina tarvittaessa.

Kuvassa (vasemmalla) Ville Wallenius ja Joonas Hiltunen

Lotus Demolition on vastuullisen purkamisen edelläkävijä ja koko alan johtava yritys Suomessa, joten sinne ovat hakeutuneet alan ykkösosaajat. Kokeneiden ihmisten kanssa on mukava työskennellä, ja kaikilla on asenne, että tehdään asiat hyvin – jopa paremmin kuin muut. Paikka sopii hyvin Hiltuselle.

– Minä olen yleensäkin elämässäni hakeutunut sellaiseen seuraan, missä tiedän, että voin itsekin oppia ja saada uutta tietoa. Olemme alan johtava firma, joten meillä on parhaat kyvyt käytössä. Tarjouksia tehdessä lyödään monta viisasta päätä yhteen, niin lopputulos on väistämättä hyvä, Hiltunen naurahtaa.

Vihreää muutosta tekemässä

Tänäkin päivänä tarjouksissa hinta on selkeästi tärkein asiakasta kiinnostava osa, mutta Hiltusen mukaan muutkin arvot alkavat pikkuhiljaa näkyä. Työturvallisuus ja etenkin ympäristövastuullisuus ovat jatkuvasti yhä suuremmassa roolissa päätöksenteossa.

– Tarjousten teossa materiaalien ja massamäärien laskenta ovat keskeisessä roolissa, ja yrityksenä me olemme siinä todella hyviä. Meidän vahvuutemme tulee tiimityöstä: koko organisaatio osallistuu tarjouslaskentaan, jokainen omalla roolillaan.

Lotus Demolitionin pitkä kokemus tekee siitä houkuttelevan kumppanin asiakkaille varsinkin, jos luvassa on hankala ja monimutkainen projekti. Kokeneiden osaajien kanssa voidaan luottaa siihen, että työ saadaan tehtyä turvallisesti ja aikataulussa. Tällaisia projekteja on esimerkiksi kaupunkien ydinkeskustoissa ja suuremmissa teollisuuskohteissa: niissä täytyy kiinnittää erityistä huomiota työmaan ympäristöön, turvallisuuteen ja myös viihtyvyyteen.

Työssään Hiltusta ilahduttaa erityisesti kiertotalouden ja vihreämpien ratkaisujen arvostuksen nousu.

– Meillä on erinomaiset mahdollisuudet edistää kiertotaloutta ja vihreitä arvoja käytännössä. Meidän tekemisellämme rakennusten materiaalit voidaan saada kiertämään entistäkin tehokkaammin. Lotus Demolitionista tekee hyvän työpaikan ja kumppanin myös se, että sillä on perinteisetkin arvot kohdillaan: työturvallisuus, vastuullisuus henkilöstöstä, asiakkaista ja ympäristöstä.

Järki edellä ja huolella perehtyen

Hiltunen luonnehtii itseään luonteeltaan hyvin rauhalliseksi.

– Haluan perehtyä asioihin huolella ennen kuin muodostan niistä lopullisen käsityksen. Olen myös looginen ajattelija: menen enemmän järki kuin tunteet edellä.

Nämä ominaisuudet paitsi saavat hetkittäin työpäivät venymään – Hiltunen kun ei tyydy puolitotuuksiin – mutta täysillä paneutuminen pitää työn myös palkitsevana. Uralta on vaikea mainita yhtä tai muutamaa kohokohtaa, mutta jokainen hyvin sujunut projekti on mieltä ylentävä.

– Tämä työ on erityisen kiinnostavaa siksi, että olen päässyt monipuolisesti tutustumaan hyvin erilaisiin projekteihin ja erilaisiin ihmisin. Vanhoissa taloissa on jotain todella kiinnostavaa: niissä näkee paitsi Suomen rakennusalan historiaa ja myös talojen vaiheita kerroksittain käyttötarkoitusten muuttuessa aikojen saatossa.

– Jos en olisi laskentapäällikkönä, työskentelisin varmaankin kiinteistökehittämisen parissa tai muuten vanhojen rakennusten korjaamisen parissa. On valtavan kiinnostavaa, kun vanhasta luodaan jotain uutta.

Kunnianhimoinen mies ei vielä koe olevansa tekijänä valmis.

– Haluaisin kehittyä edelleen kokonaisuuksien osaamisessa, saada entistä enemmän kokemusta ja sen myötä lisää varmuutta, valistuneita arvauksia tässä kun monesti joutuu tekemään. Tämä työ ei ole pelkästään substanssiosaamista, joten toivon kehittyväni myös ihmisten kanssa toimimisessa ja verkostojen luomisessa.

Hiltusen vapaa-aika kuluu liikkuen, ja lumiset harrastukset ovat tuoneetkin Hiltuselle eräänlaisen elävän legendan statuksen: hän on yksi niitä harvoja, jotka ovat joutuneet jääkarhun kanssa kasvokkain ja selvinneet kertomaan tarinansa. Kohtaaminen tapahtui Huippuvuorilla, ja jääkarhu veti lyhyemmän korren.

Joonas Hiltusen tähänastisen uran

Tärkein oppi

”Kommunikaation merkitys on valtava rakennusalallakin. On yllättävää huomata, miten moneen asiaan vaikuttaakin se, ettei olla ymmärretty asioita samalla tavalla tai osattu tuoda omaa näkemystä esille. Tässä olisi varmasti paljon oppimista meillä kaikilla.”

Ikimuistoisin purkukohde

”Mieleenpainuvia ja ainutkertaisia kokemuksia ovat olleet Helsingin kantakaupungin vanhat kiinteistöt, joissa on tehty toimistotalosta hotellia tai asuintaloa. Ja tietenkin Olympiastadionin purkutyöt olivat varsin ainutkertaisia.

Supervoima

”Inhimillisyys! Koen, että en ole super missään, vaan tasaisen vahva kaikessa.”