Siilot sileäksi edelläkävijän ottein: Lotus Demolition purkaa vanhat viljavarastot Vaasassa

28.04.2023 – Uutinen

Purkukohteena on Vaasanmylly Oy:n käytöstä poistetut massiiviset viljasiilot, joiden materiaaleista on tarkoitus saada kiertämään yli 95 prosenttia. – Tavoiteluku on kova, mutta niin olemme mekin, projektia vetävä Raine Hakala sanoo.

Vaasan keskustan ruutukaava-alueen reunalla, katuosoitteessa Rantakatu 1 käynnistyi Lotuksen purkutyömaa huhtikuun lopussa. Suunnitelmien mukaan projekti on valmis ja tontti luovutuskunnossa FinCap Pohjanmaa Oy:lle noin 6 kuukauden päästä.

Lotuksella purkuhanketta vetää kokonaispurun toimialapäällikkö Raine Hakala, joka kertoo käytännön purkutekemisen käynnistyvän haitta-ainepurulla.

– Ensimmäinen varsinainen purkutyövaihe pitää sisällään jo ennalta kartoitettujen haitta-aineiden poiston. Asbestit ja muut haitalliset aineet puretaan osastointimenetelmällä, mikä varmistaa turvallisuuden tekijöille ja ympäristölle, Hakala kertoo.

Haitta-ainepurkutyön edetessä alkaa Lotus petaamaan myös rakennuksen rungon massiivipurkua. Ennen monikymmentonnisten purkukoneiden saapumista urakkansa äärelle, suojataan työmaan ympäristö suunnitelmallisesti ja huolellisesti etukäteen.

– Kohteen sijainti on verrattain keskeinen. Naapuritontin Åbo Akademin kiinteistö on käytössä koko projektin ajan ja työmaan välittömässä läheisyydessä kulkee muun muassa junarata sekä kevyen liikenteen väylä. Mikään aivan erityisen tiukka paikka tämä ei meille silti ole. Vuosien saatossa sitä on tullut vietyä hommat mallikkaasti maaliin paljon haastavammissakin olosuhteissa ja aivan kaupunkien ydinkeskustoissa, Hakala sanoo.

Siilopurkutyömaa aidataan sekä tarpeenmukaiset suojat ja esteet rakennetaan kaikkiin riskipaikkoihin.

– Suojien materiaali on teräs, joka kestää varmasti isompienkin putoavien betoninkappaleiden osumat, Hakala vakuuttaa.

Hallitusti yläilmoista alaspäin

Vaasassa pitkien päiviensä päättymisen näkee siis vuosina 1957–59 ja 1963 valmistuneet, Eteläisen Kaupunginlahden rantaa ”koristaneet” betonisiilot, joita on tontilla yhteensä 18 kappaletta. Siiloja ennen puretaan niiden yläpuolelle nouseva piippu.

– Siilokiinteistön väliosa ulottuu maanpinnasta noin 42 metriin, ja piipun huippu huitelee 48 metrin tietämillä. Piipun kaataminen ei ole mahdollista, eli kohtalaisen korkealle täällä täytyy tosiaan purkusaksilla varustetuilla pitkäpuomeilla kurotella. Etenemme pala palalta ylhäältä alas, Hakala sanoo.

Purkamisen edetessä pidetään jatkuvasti huolta myös tehokkaasta pölynhallinnasta.

– Kivipöly on asia, jonka huomioiminen kuuluu tämäntyyppisissä kohteissa perusrepertuaariimme. Purkukoneissamme itsessään on kastelujärjestelmät, jotka ruiskuttavat kivipölyä sitovaa vettä suoraan sinne, missä töitä tehdään.

Purkumateriaaleista kiertoon leijonalaumanosa – tavoite yli 95 prosenttia!

Purettavien materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat rakennuspurkualan ympäristövastuullisuuden perusta. Lotus on viime vuosina kunnostautunut rakentamisen kiertotalouden saralla tavalla, jota alan edelläkävijältä voi odottaakin. Lotuksen vuoden 2022 vastuullisuusraportti kertoo materiaalien kierrätysasteen olleen kaikki raportointivuoden purkukohteet yhteenlaskettuna 88,49 prosenttia. Nyt käynnistyneessä Vaasan siilokohteessa on tavoitteena pistää vielä paremmaksi.

– Aiomme saada materiaalit tehokkaasti kiertämään. Suunnitelmat on tehty huolellisesti, ja lajitteleva purkaminen on tapamme toimia. Suurimmat syntyvät jakeet ovat betoni ja metalli, joita laskelmiemme mukaan syntyy 15 500 ja 465 tonnia. Yhteensä kaikista purkumateriaaleista on tarkoitus saada hyödynnettyä yli 95 prosenttia. Luku on kova, mutta niin on tiimimme ja kokemuksemmekin, Hakala toteaa hymyillen.

Vaasan siiloista syntyvät betonit murskataan työmaalla halkaisijaltaan 90 millimetrin raekokoon ja massat kuljetetaan kaupungin osoittamiin maanrakennuskohteisiin.

1990-luvun lopussa käytöstä poistettujen ja nyt purettavien siilojen paikalle nousee uudisrakennus, jonka on suunnitelmien mukaan tarkoitus valmistua viimeistään vuonna 2026.

Lisää aiheesta Ylen verkkosivuilla.