Lotus laittoi Synthomerin tehdaslaitteita kiertoon ympäristövastuullisuuden nimissä

14.12.2021 – Uutinen

Synthomerin purkuprojektin hiilijalanjälkeä pienennettiin ja syntyneen metallijätteen määrää leikattiin tuntuvasti myymällä tehtaasta poistettuja laitteita eteenpäin uusille omistajilleen. Purkualan kiertotaloutta parhaimmillaan ­– siinähän sitä!

Synthomer Finland Oy:n paperi- ja kartonkikemikaalitehdas purettiin Lotuksen toimesta  Oulun Nuottasaaressa. Projekti oli monessa mukana olleelle Lotukselle tavallisesta poikkeava, muttei ennenkuulumaton: purkuyritys osti työn tilaajalta Nuottasaaren kiinteistön purkaakseen sen ­– ja myydäkseen muun muassa tehtaan vanhat käyttökelpoiset laitteistot eteenpäin molempia osapuolia hyödyttävällä mallilla.

Synthomerin Technical Manager Jussi Uusitalo kertoo, että purkajan valintaa ohjaavat kriteerit ja projektin päämäärät ylipäätään liittyvät ennen kaikkea turvallisuuteen mutta myös ympäristövastuullisuuteen.

– Synthomer on kansainvälinen suuryritys, joka pyrkii toimimaan vastuullisesti kaikissa tilanteissa. Turvallisuus oli meille se tärkein juttu. Sen saralla Lotuksen pitkä kokemus, suunnitelmallisuus sekä asiantuntijuus vakuuttivat meidät ­– eikä valintaa työmaan täsmällistä meininkiä seurattuaan joutunut myöhemminkään katumaan.

– Lotuksen tarjoama tehtaan laitteistojen myyntikuvio oli myös vaakakuppia positiivisen puolelle kallistava tekijä. Ympäristövastuullisuus on keskeinen osa Synthomerin strategiaa ja tämä Oulun tehtaan purkuhanke oli meille hyvä tilaisuus toimia konkreettisesti kiertotalouden puolesta. Ja siihen tilaisuuteen me myös tartuimme, Uusitalo muotoilee.

Myyntihousut jalkaan ja maailmalle  

Lotus solmi Synthomerin kanssa purkusopimuksen alkukesällä 2021, ja tehtaan laitteistojen jälleenmyynti käynnistyi käytännössä samalla hetkellä. Myyntilistalla oli muun muassa paine- ja automaatiolaitteita sekä pumppuja ja lämmönvaihtimia ­– eli erilaisia aparaatteja ja masiinoita, jotka kuuluvat monissa tehtaissa vakiokalustoon.

Teollisuuslaitteiden jälleenmyynti annettiin kokonaisuudessaan Lotuksen kokeneiden ja kansainvälisestikin verkostoituneiden välittäjien käsiin.

– ­Tämä toimintamalli oli meille paras muun muassa erilaisia vastuita ajatellen. Ja toisaalta meillä ei ollut osoittaa omasta organisaatioistamme henkilöä laitteistojen myyntityöhön.

Mutta vaikka vastuu laitteiden jälleenmyynnistä oli purkusopimuksen nojalla niiden uudella omistajalla Lotuksella, puhallettiin Synthomerinkin suunnasta yhteen hiileen ympäristön puolesta.

– ­Toki me annoimme kaikki jo ennalta kerätyt kontaktimme Lotuksen käyttöön, koska hyvä myyntitulos oli ehdottomasti yhteinen intressimme. ­Minun mielestäni sen sanoo jo maalaisjärkikin, että mitä enemmän käyttökelpoista tavaraa saadaan kiertämään sitä parempi. Projektin aikataulu oli tiukka, mikä toi tietysti oman haasteensa hommaan, ja siksikin meidän tuli toimia yksissä tuumin. Yhteistyö Lotuksen kanssa sujui mallikkaasti. Meidän näkemyksiämme kuunneltiin kiitettävästi, Uusitalo kuvailee.

Kuvassa Nikolas Ruotsalainen