Lotus Demolitionin projektipäällikkö Hannu Koski: ”Ei päivää ilman tiukkoja tilanteita, se on tämän homman suola”

26.09.2023 – Uutinen

Hannu Kosken pitkä työura on vienyt tekijämiestä romuliikkeestä rakennuksille ja lopulta osaksi purkualan edelläkävijätiimiä, Lotus Demolitionia. Lähes kaiken allaan kokenut Koski tietää, että purkamisessa onnistumisen edellytys on paitsi suunnitelmallisuus myös perisuomalainen sisukkuus.

Lotuksen kokonaispurkutiimissä projektipäällikön tahtipuikkoa heiluttava Hannu Koski lähti aikanaan rakennuksille töihin vasta 17-vuotiaana pojankloppina. Nyt kuudenkympin ”paremmalle” puolelle ehtineen Kosken ansioluettelossa komeileekin monipuolinen paletti toimenkuvia, niin rakentamisen kuin purkamisen parista.    

– Koulutukseltani olen levyseppähitsaaja, mutta juuri niitä hommia en ole kyllä tehnyt päivääkään. Kaikenlaista muuta rakentamista kylläkin, Koski aloittaa naurahtaen.

Rakennusten purkamisen pariin mies ajautui romukauppabisneksen kautta. 

– Pidimme 1980-luvulla Helsingissä romuliikettä ja teimme yhteistyötä rakennustyömaiden kanssa. Romuhommat laajenivat ja lopulta aloimme kehittää rakennusliikkeille ihan omaa palvelukonseptia purkamiseen liittyen. Tämä bisnes kasvoi yritykseksi, jonka lopulta päädyimme myymään Deletelle vuonna 2012. Kun Deleten purkutoiminnot siirtyivät Lotukselle, jäin tänne töihin. Tätä samaa, joskin erittäin vaihtelevaa ja mielenkiintoista, latua tässä on tallattu menemään nyt reilut kymmenen vuotta. 

Oikeudenmukainen ja säntillinen valkokypärämies 

Turvallisuus on rakennusten purkamisessa kaikki kaikessa. Hannu Kosken luotsaamilla Lotuksen työmailla pidetään työntekijöiden ja ympäristön turvallisuudesta huolta yhteen hiileen puhaltaen.   

– Hyvä tiimihenki on projektin onnistumisen avain. Samalla se on purkamisen kokonaisturvallisuuden kannalta ihan niitä keskeisimpiä tekijöitä. Me olemme alamme huippuammattilaisia, eli pidämme huolta toisistamme. Olen itse luonteeltani oikeudenmukainen tyyppi, joka ei siedä mitään sorsimista. Pomona minun työni on varmistaa, että kaikkia kohdellaan aina reilusti, hän toteaa.

Projektipäällikkö Kosken luonteenpiirteisiin kuuluu myös muita nimenomaan purkamisessa tärkeitä ominaisuuksia, kuten periksiantamattomuus.       

– Työmaittemme aikataulut ovat säännönmukaisesti tiukkoja, eli asioiden paikallaan junnaamiselle ei ole sijaa. Eteenpäin on mentävä, mutta säntillisyys ja suunnitelmallisuus täytyy säilyttää. Joustavuutta ja sisukkuutta tässä työssä siis vaaditaan ehdottomasti, Koski kuvailee. 

Haasteita kohti päivästä toiseen

Lotuksen kokeneet purkutiimit purkavat Hannu Kosken ja muiden päälliköiden johdolla käytännössä mitä tahansa, aina mummonmökeistä paperitehtaisiin asti. Yksikään purkukohde, saati työpäivä, ei ole edeltäjänsä kaltainen. Se on myös Koskelle kaikkein tärkein arjen suola. 

– Purettavat kiinteistöt ja niiden meidän tekemiselle asettamat vaatimukset ovat aina erilaisia. Ja vaikka hyvin suunnitellaankin, niin kyllä jonkinlaisia yllätyksiä tulee eteen aina. Itseäni motivoi suuresti ne tilanteet, joissa pääsemme yhtenä tiiminä tarttumaan sitä täysin puskista tullutta haastetta sarvista ja koettelemaan omia voimiamme ja osaamistamme.

Eräs yleinen nykymaailman purkukohteisiin haastetta tuova tekijä on kiinteistöjen lähiympäristöjen ahtaus.

– Helppoahan se olisi täräyttää pitkäpuomikoneella pihaan ja antaa pulveroitsijaleukojen laulaa. Ja tietysti vielä mutkattomampaa olisi antaa dynamiitin tehdä tehtävänsä, Koski pohtii.  

– Mutta kun meidän pitää huomioida turvallisuus, materiaalilajittelu ja -logistiikka, pölynhallinta ja käytössä olevat kiinteistöt siinä samalla ahtaalla alueella, ollaan jo huomattavasti vaativammassa palapelissä. Asioiden tekeminen oikealla tavalla ja vielä oikeassa järjestyksessä, on se haastava juttu. Siihen meiltä löytyy Suomen paras osaaminen, Koski toteaa vahvaa ammattiylpeyttä äänessään.  

Ja mikäs siinä hiukan henkseleitä paukutella, kun raudanlujaa ammattitaitoa löytyy erikoisrakentamisen osa-alueista kenties vaativimpaan – ja varmasti vaarallisimpaan.

Mutta mitä kummaa tällainen haasteista innostuva ja itsensä jatkuvasti likoon laittava henkilö tekee vapaa-ajallaan? Harrastaa extreme-lajejako?  

– En todellakaan. Kesät kuluvat järven rannalla mökkeilen, ja talvella lajini on hiihto. Viihdyn hyvin myös pienten remonttihommien sekä puutöiden ja muiden kädentaitojen parissa.

– Taidan siis olla ihan tavallinen suomalainen mies, hän summaa hymyillen.  

Hannu Kosken Top 3

Ikimuistoinen kohde:

”Vuonna 2015 kaadoimme 65-metrisen linkkitornin Erkylässä. Torni läsähti juuri siihen paikkaan, kuin olimme suunnitelleet ja kokonaisuus meni muutenkin tosi hyvin. Asiakkaalta saatiin isot kiitokset, mikä tietysti kohottaa aina itsetuntoa.”

Suosikkikone:

”Perinteinen kaivuri, joka on varusteltu purkupuomilla. Se on yllättävän ulottuva, tehokas ja näppärä peli monissa erilaisissa kohteissa.” 

Supervoima:

”Sanotaan sisukkuus. Tulipa työmaalla eteen mitä tahansa, eteenpäin mennään ja aikataulut pitää! ”