Lotus Demolition aloittaa purkamisen Hanasaaren voimalaitoksen alueella

15.11.2023 – Uutinen

Helsingin Hanasaaren purkuprojektin tulee toteuttamaan rakennuspurkamisen Suomen markkinajohtaja, useissa haastavissa teollisuuspurkuhankkeissa osaamisensa todistanut Lotus Demolition.

Osana energiayhtiö Helenin vihreää siirtymää Hanasaaren B-voimalaitos lopetti toimintansa huhtikuun alussa. Käytöstä poistettu Hanasaaren B-voimalaitosrakennus, sen etualalla sijaitseva sosiaalirakennus sekä keskeisiä osia prosessilaitteista pyritään säilyttämään. Alueelta tullaan purkamaan muita, sekundäärisiä rakennuksia. Purkamisen toteuttaa Lotus Demolition.

Helenin projektipäällikkö Juhani Vähätalo kertoo yhtiön tehneen Lotuksen kanssa hyvää yhteistyötä myös aiemmin. Myös ympäristövastuullisuuteen liittyvillä tekijöillä oli urakoitsijan valinnassa keskeinen merkitys.

– Teemme töitä hiilineutraalin tulevaisuuden eteen. Lotuksen toimintamallit esimerkiksi purkumateriaalien uudelleenkäyttöön sekä purkamisen hiilijalanjäljen seurantaan liittyen tekivät meihin positiivisen vaikutuksen jo tarjousvaiheessa. Materiaalien kierrätysasteen suhteen odotuksemme ovat erittäin korkealla, Vähätalo sanoo.

Lotuksen toimitusjohtaja Kimmo Palomäen mukaan Hanasaaren voimalaitoksen sekundääristen rakennusten purku tulee vahvistamaan yhtiön markkinajohtajuutta entisestään.

– Yhteistyömme Helenin kanssa on alkanut hyvin. Olen iloinen, että meihin ja osaamiseemme luotetaan. Voimalaitokset ovat peruspiirteiltään yleensä samanlaisia, mutta myös eroja tietysti on. Olen varma, että voimme hyödyntää aiempien voimalaitoshankkeittemme oppeja myös Hanasaaressa. Olemme alallamme edelläkävijöitä, eli me tiedämme, mitä meidän pitää tehdä ja missä järjestyksessä, jotta haastava projekti saadaan vietyä menestyksekkäästi maaliin.

Purkukohteena voimalaitoksen prosessilaitteet sekä rikinkäsittelylaitos, laboratoriorakennus, konepajarakennus, muuntajat bunkkerit, pellettisäiliöt sekä hiilikentän rakenteet
Purkukohteena voimalaitoksen prosessilaitteet sekä laitoksen sekundääriset rakennukset (keltaisella)

Turvallistamistyöt ovat valmistuneet

Huhtikuun 2023 alussa käytöstä poistetussa Hanasaaren voimalaitoksessa on saatu valmiiksi energiantuotannon alasajon jälkeiset turvallistamistyöt ja seuraavaksi vuorossa on purkutyöt.

– Työt kohdistuvat niihin voimalaitoksen osiin, jotka joka tapauksessa tullaan purkamaan ja suurelta osin myös kierrättämään. Käytännössä tuotantolaitteista ja -linjastoista poistettiin muun muassa erilaisia kemikaaleja ja öljyjä, jotta purkaminen voidaan toteuttaa turvallisesti, Palomäki sanoo.

Lotus vastaa jatkossa työmaan hallinnasta, ja kaiken tekemisen keskiössä tulee olemaan turvallisuus. Turvallisuus tullaan varmistamaan laajalle vaikutuspiirille.

– Erilaisia skenaarioita on käyty läpi ja suunnitelmia on tehty jo lähes kahden vuoden ajan. Olemme yhteistyössä tilaajan kanssa varautuneet siihenkin, että kohde tulee julkisuutensa ja sijaintinsa vuoksi houkuttelemaan erilaisia ”kaupunkiseikkailijoita” puoleensa. Kaiken kattava turvallisuus ja viestinnän avoimuus ovat asioita, joita Helen meiltä vaatii, ja nämä odotukset tulemme myös täyttämään. Historiamme antaa meille tähän hankkeeseen parhaat mahdolliset lähtökohdat, Kimmo Palomäki toteaa lopuksi.

Lisää projektista sivuillamme.