Laadukasta linjasaneerauspurkamista Lotuksen tapaan: Laajempi urakkavastuu antaa tilaa tekemistä tehostaville peliliikkeille

05.04.2022 – Uutinen

Kun linjasaneerauksen alkuvaiheen suojaus-, purku- ja pohjatyöt annetaan kokonaisvaltaisesti Lotuksen osaaviin ja kokeneisiin käsiin, on hankkeen etenemisen ripeys ja hyvä työnlaatu taattu!

Lotus Demolition on rakennuspurkualan edelläkävijä, joka näyttää muille mallia paitsi vaativien teollisuuspurkujen, myös huomattavasti arkisempien projektien kuten omakoti- ja linjasaneerauspurkujen saralla. Yhtiön linjasaneerausyksikön päällikkö Jari Havas kuvailee Lotuksen linjasaneerauskohteisiin kehittämää palvelua ”urakan alkuvaiheen avaimet käteen -malliksi”.

– Meidän putkiremppapakettimme pitää sisällään käytännössä kaiken mitä siellä työmaalla pitää ennen uuden rakentamista tehdä. Kartoitukset, suojaukset, purkutyöt, rappaukset, timanttityöt, roilot sekä kattava dokumentointi kuuluvat kaikki mukaan, kun näin sovitaan. Ammattitaitoista osaamista löytyy laajalla skaalalla, hän sanoo.

Havaksen mukaan useampien työvaiheiden antaminen yksiin käsiin tuottaa selkeitä etuja niin pääurakoitsijalle, taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin. Lotus tietää, miten putkirempassa tehdään peliliikkeitä!

– Meiltä löytyy kykyä koordinoida erilaisia työvaiheita suhteessa toisiinsa. Kun saamme suunnitella ja toteuttaa linjasaneeraushankkeen alkutyöt mahdollisimman kokonaisvaltaisesti pääurakoitsijan meille antaman aikaikkunan sisällä, silloin asiat tapahtuvat juuri silloin kun pitää ja hanke rullaa tehokkaasti eteenpäin ilman viivytyksiä, Havas lupaa.

– Olemme saaneet urakan kokonaiskestoa lyhentävästä mallistamme paljon kiitosta. Karkeana esimerkkinä uskallan sanoa, että jos ”perinteisellä” tavalla kestää yhden linjan, eli päällekkäin olevien asuntojen sarjan, erilaisiin suojaus-, purku- ja rappaustöihin noin 13 päivää, niin meidän kehittämällä mallilla aikaa menee 10 päivää, Havas kehaisee hymyillen.

Kartoitus kertoo kokonaiskuvan

Kuten jokainen kiinteistö myös jokainen linjasaneerauspurkuprojekti on aina omanlaisensa. Pääpiirteet ovat hankkeissa tavallisesti silti samat.

– Ensimmäinen vaihe on suunnittelu ja kartoitus, jossa käydään kohde ja sen edellyttämät purkutoimenpiteet huolellisesti läpi. Putkiremppakohteille on tyypillistä, että asbestia tai muita haitta-aineita löytyy, jollei yksittäisten asuntojen märkätiloista niin ainakin yleisten tilojen purettavien putkien eristeistä.

Huolellisella kartoituksella voidaan välttää aikataulua venyttävät ikävät yllätykset tuonnempana remonttimatkan varrella.

– Kun esimerkiksi asbestiasioista saadaan jo ennalta mahdollisimman hyvä kokonaiskuva, voidaan isompien lisätöiden riski minimoida, eli koko se paletti pysyy suunnitelluissa kustannuksissa ja aikatauluissa. Tätä arvostavat kaikki projektin osapuolet, ja aivan erityisesti asukkaat, Havas muotoilee.

Suojat päälle myös pintoihin

Linjasaneerauspurku tehdään lähes täysin sisätiloissa, ja siellä jos jossain purkaminen on pölisevää puuhaa. Havaksen mukaan hyvälle suojaukselle on tilausta niin rappukäytävissä ja muissa taloyhtiön yhteisissä tiloissa kuin asunnoissakin.

– Käytännössä peittoon pistetään kohteessa kuin kohteessa ainakin porrasaskelmat ja käytävät, joskus myös porrashuonetilojen seinät, jos niiden maalaus ei kuulu projektiin. Asunnoissa sisällä suojaamme muovein ja pahvein kaikki ne tilat, joissa me itse teemme töitä ja joskus myös ne, joissa tiedämme esimerkiksi pääurakoitsijan putkimiesten toimivan. Teemme suojaukset aina siinä laajuudessa, jossa purkutyön tilaaja haluaa ne tehtävän.

Havas kertoo, että linjasaneerauskohteissa jo pelkkä suojauksien rakentaminen on mittava operaatio, jonka menestyksekäs läpivienti edellyttää hyvää pelisilmää. Suojauksissa ajatellaan aina myös asukkaiden mahdollisimman sujuvaa arkea rempan keskellä.

– Huoneistojen tietyt osat rajataan ilmatiiviillä ja vetoketjuovin varustetuilla suojaseinillä, joiden ansiosta asukas voi projektin aikanakin hakea esimerkiksi tavaroita asunnostaan. Lisäksi jos kohteessa tehdään asbestitöitä, huolehdimme osastoinneista ja sulkutunneleista ja varmistamme näin turvallisen työskentely-ympäristön purkajillemme, Havas kuvailee.

Piikkauskone tanaan ja pintamateriaalit irti

Suojausta seuraavia työvaiheita tehdään Lotuksen linjasaneerauskohteissa monesti ristiin ja rinnakkain, suunnitelmallisesti kiinteistön yksi linja kerrallaan. Asuntojen kylpyhuoneissa piikkauskoneiden kynsissä kyytiä saavat niin laatat, vesieristeet kuin vanhat pintavalutkin. Myös käytöstä poistettavat kalusteet otetaan irti ja toimitetaan asianmukaiseen kierrätykseen.

– Purkamisen jälkeen koittaa pumppurappausten vuoro. Siinä me hyödynnämme Suomessa verrattain vähän käytettyä tekniikkaa, jonka avulla rappaukset kuivuvat erittäin nopeasti.   

Teemme märkätilojen rappaukset aina viimeisen päälle sileiksi siten, että rakentajaurakoitsija pääsee suoraan seuraaviin työvaiheisiin kiinni, eli esimerkiksi tekemään vesieristyksiä. Huolehdimme myös roilojen tekemisestä tilauksen mukaisesti.

Samaan aikaan purku- ja rappaustöiden aikana tehdään monesti myös timanttitöitä, eli läpivientien porauksia ja sahauksia seiniin ja kattoihin.

– Tässäkin kohtaa meidän roolimme on tehdä pohjat valmiiksi seuraavia työvaiheita ajatellen. Monilla tiimiläisillämme on kokemusta rakentamisen puolelta, eli he tietävät minkälaisiksi paikat ja pinnat pitää jättää, jotta esimerkiksi putkarit ja sähkärit saavat projektin viestikapulasta heti tukevan otteen jahka oma vuoro koittaa.

Kun linjasaneerauspurkuprojektin työvaiheet yksi kerrallaan valmistuvat, ne lyödään Lotuksen toimesta luotettavasti myös kansiin ja kirjoihin.

– Asbestitöiden jälkeiset ilmamittaukset, rappausten vetolujuuskokeet, timanttitöiden mittakirjat, jäteraportit ja niin edelleen. Me toimitamme hankkeen pääurakoitsijalle kaikki vaaditut dokumentit tekemistämme töistä ja kuittaamme siten osaltamme hommat tehdyiksi ja työmaan valmiiksi, Havas kertoo lopuksi.