Esittelyssä toimialapäällikkömme Olli-Pekka Itälä: Futiskenttien työmyyrästä purkukenttien voimaveturiksi!

25.10.2023 – Uutinen

Purkuprojektien aikataulut ovat poikkeuksetta tiukkoja. Turvallinen tekeminen ja laadukas lopputulos edellyttävät, että narujen on pysyttävä käsissä niin yksittäisten työmaiden mestareilla kuin purkuyhtiön organisaation ylemmillä portaillakin. Lotuksen Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomen toiminta-alueella tätä ylemmän tason kapteenin paikkaa pelaa entinen Veikkausliiga-futari Olli-Pekka Itälä.

– Kun asiakkaan etua jatkuvasti ajetaan ja projekteja on yhtäaikaisesti käynnissä monia, niin kyllä tässä roolissa joutuu kieltämättä venymään monellakin tavalla. Meikäläinen on tottunut tiukkoihin paikkoihin ja tarvittava venyminen tulee luonteenpiirteenä ihan itsestään. Tärkeää on, että tiedän omat rajani. Lisäksi ympärilläni on luotettavia kollegoita, jotka jakavat kanssani yhteisen päämäärän. Jos joskus tulee pientä takapakkia, otamme vastoinkäymisistä opiksi ja menemme eteenpäin. Yhtenä tiiminä tehdään, aivan kuten futiskentälläkin, Itälä kuvailee. 

Itälän matka Lotuksen kokonaispurkamisen toimialapäälliköksi alkoi aikanaan insinööriopinnoista Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa. Tutkintonsa hän suoritti sivuprojektina jalkapalloammattilaisuuden kanssa.   

– Kun siirryin Veikkausliigasta alemmalle sarjatasolle Miesten Ykköseen, sain työpaikan teollisuuden kunnossapidon ja rakentamisen parista. Siellä otin siis ensikosketuksen niin sanottuihin oikeisiin töihin, hän kuvailee hymyillen.

Nykyisen työnantajansa palveluksessa Itälän kokemusmittari käynnistyi vuonna 2013.

– Tullessani taloon toimimme vielä Delete-nimellä ja minä vedin meidän Vahinkopalvelut-yksikköä. Olen aina ollut kädet savessa -tyyppinen tekijä.

– Kun perheemme ajan saatossa kasvoi, päädyimme muuttamaan Jyväskylään vuonna 2018. Siinä samassa kohtaa minusta tuli purkaja ja aloin luotsaamaan meidän purkutyömaita. Kun Delete lopulta myi purkutoimintansa vuonna 2021 Lotukselle, vaihtui minulla siis lähinnä verkkareitten väri, Itälä kertaa menneitä vuosiaan.     

Toimialapäällikön suurempiin saappaisiin – kehitystä kohti!  

Vuoden 2023 alussa Itälä nimitettiin Lotuksen Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomen kokonaispurkamisen toimialapäälliköksi. Hänen tehtävänsä on varmistaa aiempaakin laajemmalla skaalalla, että eri hankkeissa mukana olevat Lotuksen ammattilaiset, laskijoista suunnittelijoihin ja työmaiden nokkamiehistä kuskeihin, toimivat saumattomasti yhteen.

– Joukkueurheilutaustastani johtuen olen sosiaalinen tyyppi. Tulen hyvin ihmisten kanssa toimeen ja osaan hitsata yksilöt yhteen. Lisäksi tiedän kokemuksesta, minkä mahtavan voiman aito yhdessä tekemisen meininki mahdollistaa. Tämä on se juttu, jota haluan meidän tiimeissä kehittää ja vahvistaa entisestään, Itälä kuvailee.     

Paitsi yhteishengen tiivistämiseen myös käytännön purkutekemiseen riittää Itälällä omien sanojensa mukaan ideoita. Rakennusala tekee parhaillaan – vielä melko verkkaista, mutta pitkällä tähtäimellä pakollista – kestävyysloikkaa, eli myös purkamisen tulevaisuutta täytyy suunnitella ja myös toteuttaa tässä ja nyt.    

– Sloganimme kuuluu Future of Demolition ja on myönnettävä, että minussa on visionäärin vikaa. Odotan innolla, että pääsen kehittämään purkutekemistämme suuremmassakin mitassa, Itälä sanoo.

Samaan hengenvetoon Itälä myöntää olevansa Lotuksen senioritason purkuasiantuntijoihin verrattuna vasta kannuksiaan keräävä tekijä.

– Moni meidän purkajista on ollut alalla jo vuosikymmeniä, ja heihin verrattuna olen tosiaan vielä vihreä. Tämä lähtökohta antaa kuitenkin minulle hyvät mahdollisuudet tunnistaa toimintatapoja, joihin meillä on uurruttu. Minä vanhana palloilijana toimin linkkinä työmaittemme välillä ja jaan parhaita tekemisen malleja yhdestä kohteesta toiseen.      

– Jo nyt olen pyrkinyt kehittämään etenkin meidän sisäpurkutekemistä siihen suuntaan, että työnjälki olisi mahdollisimman siistiä. Näin kokonaispurkuvaiheen materiaalien lajittelu on nopeampaa ja tehokkaampaa, Itälä kertoo.

Menestystä purkamisessa – murskamenestystä futiksen ikämiessarjoissa

Olli-Pekka Itälän työpäivät taittuvat siis tätä nykyä hyvin erilaisissa ympäristöissä kuin aikanaan aiemmalla urheilijan urallaan. Jalkapallokentiltä on siirrytty purkukentille, mutta vauhtia ja yllättäviä tilanteita riittää yhä. Purkuyrityksen toimialapäällikön työn luonne on mitä suurimmissa määrin liikkuva.

– Ajokilometrejä kertyy satamäärin joka päivä. Työmaat vaihtuvat usein, ja minä suhailen niiden välillä. Haluan olla töittemme edistymisestä jatkuvasti kartalla. Toki tähän esihenkilön rooliin liittyy paljon myös yhteydenpitoa asiakkaisiin ja paperihommia, eli työmaapäiväkirjojen laatimista, laskutusta ja muuta.

Vapaa-aikaansa Itälä viettää perheensä kanssa – ja yhä edelleen myös rakkaan lajinsa parissa. Siinä missä Olli-Pekan voidaan sanoa menestyneen purkajan urallaan hienosti, on hänen tekemisensä ikämiesjalkapallon saralla ollut erinomaisen voitokasta, jopa poikkeuksellisen palkittua.

– Nyt päättyneellä kaudella edustamani joukkueet voittivat mestaruudet kolmessa eri ikäluokassa, 35-, 40- ja 45-vuotiaissa. Triplakulta on tulos, josta saattaa olla paha enää paremmaksi pistää, Itälä pohtii.

– Päivätyön puolella onneksi riittää haasteita ja kehitettävää, kun purkualan edelläkävijän paikan aiomme jatkossakin pitää, Itälä summaa hymyillen.

Olli-Pekka Itälän Top 3

Ikimuistoinen kohde

Kemin saha, joka purettiin uuden biotuotetehtaan tieltä vuosina 2019–20. Se oli laaja ja erityisesti aikataulultaan haastava projekti. Hanke onnistui hienosti ja opin paljon uutta.  

Suosikkikone

”Perässäkäveltävä” sisäpurkukone. Se on näppärä laite, jolla voidaan ottaa esimerkiksi kattolevyt hallitusti alas ja koota ne yhteen kasaan kierrätystä odottamaan. 

Supervoima

Kokonaisuuksien hallinta. Projektien narut pysyvät käsissäni, vaikka kiire puskee päälle välillä useammastakin suunnasta.