Esittelyssä Lotuksen työnjohtajaharjoittelija Aapo Näppinen: ”Koulun penkiltä Kaipolan paperitehtaan kimppuun!”

28.03.2022 – Uutinen

Urjalalainen Aapo Näppinen sukelsi rakennusmestariuransa ensimetreillä purkualan syvään päähän, Jämsän Kaipolan vuonna 2020 lakkautetun paperitehtaan haastavalle työmaalle. Tekijämieheksi tunnustautuvan Näppisen ympärillä on alan parhaista ja kokeneimmista ammattilaisista koostuva Lotus-tiimi, jolta nuori mies imee innokkaasti oppejaan.

24-vuotiaan Näppisen innostus rakennuspurkamiseen heräsi muutama vuosi sitten, kun hän kävi keskusteluja Lotuksen väreihin jo aiemmin liittyneen luokkakaverinsa, Ville Saastamoisen kanssa.  Yhtenä nuoren miehen tulevaisuuden suunnan näyttäjänä on ollut myös ”sukuvika”.

– Jostain syystä perinteinen talorakentaminen ei ole koskaan ollut minulle se juttu. Purkamiskiinnostustani on varmasti ohjannut perhetausta. Isoveljeni on hiljattain perustanut tämän alan yrityksen ja olen sitä kautta päässyt tutustumaan, mitä kaikkea purkuhommat pitävätkään sisällään. Siitä se on lähtenyt ja into vaan kiihtynyt matkan varrella.

Lotus Demolition – purkamisen työelämänkoulu nro 1

Tällä hetkellä viittä vaille valmis rakennusmestari Näppinen on työuransa suuntaan tyytyväinen, niin toimialan kuin työnantajan saralla.

– Lotuksella meininki ja porukka on rentoa. Minut on otettu uutena tekijänä tosi mukavasti vastaan. Aina on autettu ja neuvottu, kun sellainen tilanne on eteen sattunut. Toki pientä leikillistä keltanokkavitsiä taukotuvassa joku joskus heittää, mutta mielestäni se kuuluu asiaan. Huumoria pitää olla, se parantaa yhteishenkeä entisestään, Näppinen nauraa.

– On hienoa kuulua porukkaan, jossa osaaminen on ykkösluokkaa ja töitä tehdään tiiviinä jenginä yhteisen päämäärän eteen. Minulle tämä on työ- ja etenkin oppimispaikkana todennäköisesti se paras mahdollinen, hetkeäkään en ole katunut valintaani.

Tekijätyyppi ei jää ihmettelemään

Puolen vuoden päivät Jämsän Kaipolan Paperitehtaan koneiden ja laitteiden purkamisen parissa ovat opettaneet miehelle yhtä sun toista – laidasta laitaan asioita, joita ei koulussa istuen opi.

– Kaikkea on päntätty, muun muassa työmaan toimintamalleja ja erilaisia Lotuksella käytössä olevia digitaalisia järjestelmiä. Koko ajan on pitänyt olla skarppina ja jokainen päivä on ollut erilainen, omalla tavallaan haastava ja vaativa. Ainakin tämän Kaipola-kokemuksen pohjalta tuntuu siltä, että vaikka purkaminen on miten hyvin etukäteen suunniteltu, tulee yllätyksiä jossain kohtaa vastaan.

Näppinen näkee purkamisessa eteen tulevat kiperät tilanteet ennen kaikkea mielenkiintoisina mahdollisuuksina ja tilaisuuksina, joissa voi laittaa itsensä likoon.

– Olen luonteeltani periksiantamaton tyyppi. Jos sanon, että hoidan homman, niin silloin myös hoidan sen, enkä jää ihmettelemään. Toki turvallisuus on purkamisessa asia, joka tulee aina ensin. Sitä ei kyseenalaisteta vaikka tehokkaasti eteenpäin mennäänkin, Näppinen kuvailee.

Aina on varaa kehittyä

Kaipolan vauhdikkaan ja vaiheikkaan arjen ohella työnjohtajaharjoittelija Näppinen viimeistelee parhaillaan rakennusmestarin opintojaan HAMK:ssa.

– Paperit pitäisi saada pihalle kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Hyödynnän Kaipolan purkamisessa saatuja kokemuksia opinnäytteeni osana. Koko Suomen mittakaavassa melko ainutlaatuinen kohde kun on, voisi sen ajatella erottuvan edukseen, hän hymyilee.

Vaikka Näppisen muodollinen koulutus saanee pian loppusilauksensa, nuori mies tietää purkualan olevan ikuista oppimista.

– Koskaan ei voi olla työntekijänä täysin valmis, aina on varaa kehittyä. Kunhan saan koulun valmiiksi, voin keskittyä täysillä käytäntöön eli työnjohtamisen oppimiseen. Sitä odotan jo innolla, Näppinen summaa.

Toisaalta Näppinen odottaa jo kuumeisesti myös sitä, että Kaipola saadaan kunnialla pakettiin ja mies pääsee seuraavalle työmaalle laajentamaan ammattitaitoaan entisestään.

– Näiden paperikoneiden purkaminen on ollut pääosin käsityötä. Kyllä se isoilla koneilla tehtävä purkaminen, jossa seinää kaatuu ja kattoa putoaa, on mielestäni kaikkein kiehtovinta purkamista. Sen tekemisen saloja haluan oppia itsekin. Tiedän, että tässä talossa on ainutlaatuista edelläkävijän osaamista ihan kaikenlaiseen purkamiseen liittyen.

– Ja tietysti vaihteluakin pitää olla, jotta kiinnostus säilyy sillä samalla hyvällä tasolla kuin se on, Näppinen summaa tulevaisuuden ajatuksiaan.

Aapo Näppisen tähänastisen uran

Tärkein oppi:

”Ehdottomasti se, että koko ajan pitää olla valppaana. Työmaalla pitää täytyy olla jatkuvasti kartalla, mitä nyt tapahtuu ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Asioita ei voi jättää roikkumaan, vaan ne on hoidettava heti.” 

Supervoima:

”Motivointi. Olen aika hyvä saamaan ihmiset innostumaan erilaisista jutuista ja nauttimaan työnteosta, mikä on tietysti työnjohtajalle tärkeä ominaisuus.”