Teetä ASBESTITYÖT laadukkaasti

02.08.2021 – Uutinen

Suomessa asbestia on käytetty rakennusteollisuudessa 1920-luvulta lähtien. 1960–70-luvuilla asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa laajasti, ja nyt kyseisten vuosikymmenten talot ovat joko purku- tai remonttikohteina. Asbestia sisältävien tuotteiden valmistus lopetettiin 1988 ja maahantuonti kiellettiin 1993.

ASBESTIKARTOITUS

Suomessa asbestin runsas käyttö alkoi 1930-luvulla. Käyttö alkoi kuitenkin vähentyä 1970- luvun lopulla terveyshaittojen ilmaantuessa ja loppui vähitellen 1980-luvulla. Asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin vuoden 1993 alusta ja myyminen ja käyttöönotto 1994 alusta.

Asbestilaki tarkentui vuoden 2016 alussa siten, että kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa tulee tehdä asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Lakimuutos suojelee erityisesti rakennusalalla työskenteleviä, joille asbesti on suuri työturvallisuusriski.

Asbestillahan ei yleensä ole merkitystä asumisen kannalta. Asbestia on itse asiassa kaikkialla, meidän maaperässämmekin ja se on täysin luonnollista. Vaaralliseksi asbesti muuttuu ainoastaan silloin, kun sitä pääsee esimerkiksi remontin purkutöissä pölynä hengitysilmaan.

TÄRKEINTÄ ON AMMATTITAITOINEN ASBESTIKARTOITUS

Kartoitus on syytä teettää mahdollisimman kattavasti ja laadukkaasti. Asbestia sisältävät materiaalit puretaan aina ensin asbestipurkutyönä. Mikäli kartoituksessa ei löydetä kaikkia materiaaleja, jotka sisältävät asbestia, remontin tavanomaiset purkutyöt pääsevät etenemään, ja silloin asbestia vapautuu ilmaan.

Jos asbestia sitten löydetäänkin lisää, koko työmaa seisahtuu. Tämän jälkeen tarvitaan massiivinen siivous, jotta esimerkiksi kerrostalossa kaikki ilmanvaihdon mukana levinnyt asbesti saadaan puhdistettua kiinteistöstä. Huonosti tehty asbestikartoitus aiheuttaa siis suuren lisälaskun remonttiin – joten käytä aina sertifioitua ammattilaista!

Asbestikartoitus kannattaa teettää esimerkiksi kerrostalossa linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa, sillä tulokset vaikuttavat työmaan aikataulutukseen. Tilaa kartoitus hyvissä ajoin, jolloin saatat saada taloudellistakin etua.

MISTÄ TUNNISTAA PÄTEVÄN ASBESTIKARTOITTAJAN?

Valitse vain koulutettuja Eurofins Expert Services – sertifioimia Asbesti- ja haitta-aineaineasiantuntijoita, eli AHA-asiantuntijoita. Pätevistä kartoittajista on Suomessa pulaa, sillä asbestikartoitus vaatii valtavan määrän erityistietoa. Siksi kartoitus kannattaa tilata hyvissä ajoin.

ASBESTIPURKUTÖITÄ AMMATTITAIDOLLA

Asbestin purkaminen on luvanvaraista. Asbestin purku tapahtuu osastointimenetelmällä. Asbestia sisältävä kohde osastoidaan ja alipaineistetaan, jolloin epäpuhtaudet eivät pääse leviämään purkukohteen (osaston) ulkopuolelle. Samaa menetelmää voidaan käyttää vaikkapa homepurkukohteissa tai vaativissa ympäristöissä, missä tarkka pölynhallinta on tärkeää – esimerkiksi sairaaloissa.

PUHTAUSMITTAUS

Asbestipurkutöiden loputtua on mahdotonta arvioida silmämääräisesti, onko tilan hengitysilmassa asbestia vai ei – se varmistetaan mittaamalla ja laboratorioanalyysillä. Ennen puhtausmittausta tilat siivotaan huolellisesti. Mittaustuloksen perusteella kohteesta tehdään lausunto, jossa todetaan rakennuttajalle tilan turvallisesta jatkokäytöstä. Mittaaminen on asiantuntijatyötä, johon täytyy olla aina omat koulutetut asiantuntijansa. Lotuksella on oma tutkimusyksikkö, joka hoitaa puhtausmittaukset.

MISSÄ MATERIAALEISSA ON ASBESTIA?

Asbestia käytettiin yleisesti 1920–1970-lukujen rakennusmateriaaleissa. Asbestia löytyy monesti muun muassa:

  • Ruiskutetuista eristeistä, kuten katoista ja ilmanvaihtokanavista.
  • Lämmöneristemassoista, kuten putkista, kattiloista ja varaajista.
  • Asbestisementtituotteista, kuten seinä- ja kattolevyistä, vesi- ja viemäriputkista ja ilmanvaihtokanavista.
  • Lattiamateriaaleista, kuten vinyyliasbestilaatoista ja muovimatoista.
  • Bitumituotteista esim. liimoista, huopakatteista, vedeneristysaineista ja maaleista.
  • Tasoitteista, julkisivumaaleista ja laattojen kiinnityslaasteista.
  • Kaakeleista, palon- ja ääneneristyslevyistä, akustisista levyistä ja levyjen kiinnitysliimoista.
  • Sähkökeskusten seinistä ja kytkinlaitteiden taustoista.

Muistilista asbestiin liittyen

  • Purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä.
  • Panosta asbestikartoitukseen ja käytä sertifioituja AHA-asbesti- ja haitta-aineasiantuntijoita.
  • Asbestipurku on luvanvaraista ja siihen tulee käyttää ammattitaitoista kumppania.

Valitse asbestitöihin kokeneet ammattilaiset – näin vältät ikäviä yllätyksiä!

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Pasi Kekkonen

Yksikönpäällikkö

Asbesti- ja haitta-ainepurku

+358 403579109